Останній сьомий тиждень Великого посту, що передує Великому Великодньому святу, вважається Страсним тижнем (Страсною седмицею). Немає конкретної дати святкування Страсного тижня. Кожен рік вона відраховується від дня Великодня — настає на наступний день після Вербної неділі і закінчується Великою суботою. 2020 року Страсний тиждень припадає на 13-18 квітня.

Що таке Святе Пасхальне Триденство

Чому тиждень називається страсним? Поняття "Страсний тиждень" підкреслює значення цього тижня для всього церковного року, тому що саме під час цієї літургії відбуваються рятівні події.

Страсний тиждень ще називають Великим, тому назви його днів відповідні – Великий понеділок, Великий вівторок і т.д. В католицтві Великий четвер, Велика п'ятниця, Велика субота входять до складу Святого Пасхального Триденства – ці три дні є центром всього літургійного року. В православ'ї Страсна седмиця являє собою окрему частину літургійного року, яка не входить у Великий піст. Але дотримання посту все ж не скасовується в цей період.

Під час Святого Пасхального Тридіуму відбулася остання вечеря Ісуса з учнями (четвер), потім — Його арешт і розп'яття (п'ятниця) і поховання (субота). Протягом Святого Пасхального Триденства відбувається перехід Господа з цього світу в дім Небесного Отця. Через вчинення цієї таємниці церква внутрішньо з'єднується з Христом.

Понеділок, вівторок і середа Великого Тижня не відрізняються нічим, якщо мова йде про літургії. Біблія говорить, що з Великого понеділка до Великої середи включно Ісус днем знаходився в Єрусалимі, а ночувати ходив до Віфанії (3 км від міста). Нічліг Йому і Його учням давав Лазар в своєму будинку в знак подяки за недавнє воскресіння його з могили (Лазаревська субота).

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Хрест
Хрест, Зображення cgrape з сайту Pixabay

Вербна неділя

Страсний тиждень, що передує великодніх свят, починається з Вербної неділі. Вербна неділя готує віруючих до переживання муки Христа в літургійних обрядах Святого Пасхального Триденства. Вербна неділя присвячена особливим роздумам про муки Господа і готує віруючих безпосередньо до переживання цієї муки в літургійних обрядах Великого тижня.

Назва цього дня походить від звичаю освячення гілок пальм (у нас традиційно освячуються гілочки верби). Звичай виник в ХІ столітті. В цей день літургійні тексти нагадують про урочистий в'їзд Ісуса в Єрусалим, де і відбулися Його страждання і смерть на хресті.

В цей день під час кожної Святої Меси читається уривок з Євангелія, в якому описуються муки Ісуса Христа і його розп'яття.

Великий понеділок

В цей день згадується старозавітний патріарх Йосип, проданий братами в рабство в Єгипті, як прообраз страждаючого Ісуса Христа. А також євангельське оповідання про прокляття Ісусом безплідної смоковниці, яка символізує душу і все, що приносить духовний плід — справжнє покаяння, віра, молитва і добрі справи.

Великий вівторок

У Великий вівторок Ісус проводив жаркі дискусії з первосвящениками та головами народу, які закінчилися багаторазовим "горе вам ...», сказаним на адресу своїх затятих ворогів. В есхатологічній промові передбачав руйнування Єрусалиму і кінець світу, а також Своє повторне пришестя у славі.

Велика середа

Велика середа наближає нас безпосередньо до подій Великоднього Триденства. По біблії, Синедріон в таємній раді вирішив будь-якою ціною вбити Ісуса. Юда Іскаріот за 30 срібняків погоджується допомогти в цьому. Обіцяє, що буде стежити за Ісусом, і якщо той залишиться один, дасть знати, щоб можна було його схопити.

Великий четвер

Таємна Вечеря
Таємна Вечеря, Зображення Gini George з сайту Pixabay

Літургія Великого четверга нагадує Таємну Вечерю, коли Ісус встановив таїнство Євхаристії. Ввечері у Великий четвер у всіх храмах відбувається Меса господньої Вечері. На Літургії співається гімн «Слава в вишніх Богу», який не звучав протягом усього Великого посту. На початку служби дзвонять дзвони. У цей же вечір дзвони і гімн замовкають до Великодня, оскільки Церква починає переживати муки Христа, яка розпочалася зі зради одного з Його апостолів.

В Євангелії від Іоанна сказано, під час вечері Ісус встав з-за столу й почав обмивати ноги учням, і витирати полотном, яким був оперезаний. У пам'ять про це під час Меси Господньої Вечері у деяких храмах здійснюється обряд обмивання ніг, який проводить священик, — миє ноги дванадцяти віруючим. Цей обряд символізує служіння та любов Христа, який прийшов не для того, щоб Йому служили, а для того, щоб служити іншим. Серед католиків в обряді можуть брати участь не тільки чоловіки, але і жінки. Сам Папа Римський також щорічно здійснює цей обряд.

Після богослужіння господньої Вечері євхаристійні Святі Дари переносяться з головного вівтаря в місце, яке символізує темницю, де був укладений Ісус після арешту в Гефсиманському саду, куди Він разом з учнями вирушив після Таємної вечері. З вівтаря покривало знімається в знак того, що до Великої ночі Воскресіння на ньому не буде служитися Свята Меса. Віруючі моляться в тиші перед символічною темницею і в мовчанні розходяться по домівках, щоб на наступний день, у Велику п'ятницю, ввечері знову зібратися в храмах.

Велика п'ятниця

Ісуса прибивають до хреста
Ісуса прибивають до хреста, Зображення Chico Barros з сайту Pixabay

У Велику п'ятницю ніде в світі не служиться Євхаристія, тому що в цей день Христос, помираючи на хресті, приніс на ньому криваву жертву умилостивлення Небесному Отцю за гріхи всіх людей. В цей день проходять богослужіння Хресної дороги. День смерті Христа – передостанній день Великого посту, тому віруючі зобов'язані постити. Необхідно утримуватися від м'ясних страв і тільки один раз протягом дня можна поїсти досхочу, хоча дозволяється вжити трохи їжі також вранці і ввечері.

Увечері в Страсну п'ятницю у всіх храмах відбувається богослужіння Поклоніння святому Хресту. Священик виносить хрест, обгорнутий в фіолетову тканину, і, піднявши його, поступово знімає тканину, тричі співаючи: «Ось древо Хреста, на якому був розіп'ятий Спаситель світу». Вірні відповідають: «Підемо вклонімося». Після поклоніння Хресту вони приймають Святе Причастя, і євхаристійні Святі Дари переносяться вже у символічну гробницю, де залишаться до недільного світанку.

"Гробниця Христа", як правило, гарно оздоблена квітами, залишається єдиним освітленим місцем у храмі. Віруючі залишаються перед нею в молитві на довгий час (деякі на всю ніч) і приходять до неї протягом всієї Великої суботи.

Велика субота

День, коли вся церква перебуває в жалобі і святому мовчанні перед гробницею Господа і Спасителя Ісуса Христа. У цей день не служиться Свята Меса, і віруючі традиційно зберігають пост, як і у Велику п'ятницю. А з настанням темряви починається найголовніша християнська літургія протягом року. У цю святу велику ніч святкується найбільше свято усіх християн — Воскресіння Христа.

Настання Великодня

Церква напередодні Великодня
Церква напередодні Великодня, Зображення rapha16 з сайту Pixabay

За давньою традицією, в ніч з суботи на неділю, коли Христос воскрес із мертвих, відбувається перехід від смерті до життя, що в перекладі означає «Пасха». В цю ніч починається Пасхальна вігілія (пильнування) — святкування Великодня. На світанку відбувається літургійне служіння Воскресіння Господа, яке розпочинається урочистою процесією зі Святими Дарами навколо святині. Після чого відбувається урочисте богослужіння.

Зміст Пасхальної вігілії включає в себе всю історію спасіння. Починається вона з Літургії Світла, під час якої відбувається благословення вогню і пасхала — великої свічки, що є символом Христа і важливим елементом літургії. Потім виконується старовинний григоріанський спів Exsultet, в якому оголошується блага вість про воскресіння Господа. Друга частина Пасхальної вігілії — Літургія Слова, де церква міркує про чудеса, включаючи створення світу і спасіння людства. Третя частина — це Літургія Хрещення, під час якої освячується вода і відбувається хрещення тих, хто готувався прийняти це таїнство, а всі інші віруючі відновлюють хресні обіцянки.

Під час Божественної Літургії відбувається спомин смерті і воскресіння Господа під виглядом хліба і вина — Тіла і Крові Його.

Воскресіння Христа
Воскресіння Христа, Зображення Robert Cheaib з сайту Pixabay

Виняткове значення свята Пасхи випливає з того, що воскресіння Христа зміцнює віру і надію людини, а через великодні обряди вчиняється участь костелу в таємниці Христа: ми померли, були поховані і воскреснемо з Ним.

Коли варто причащатися і сповідатися

Причащатися краще на всіх літургіях, які на цій седмиці вчиняються, якщо на це є час, звичайно. Якщо віруючий не раз сповідався протягом Великого посту, то в обов'язковій сповіді під час Страсної седмиці немає потреби. В іншому разі можна підійти під загальну сповідь і причаститися у Великий четвер.

Які молитви читати на Страсному тижні

У понеділок, вівторок, середу потрібно читати всі чотири Євангелія. Ввечері у Великий четвер в церкві йде читання Євангелія страстей Господніх. Вдома рекомендується прочитати Євангеліє про кожен день Страсного тижня.

Народні традиції, прикмети, заборони, ворожіння

Ісус Христос
Ісус Христос, Зображення katebuenavista1 з сайту Pixabay

Окремі гілки християнства розробили власні багаті ритуали, пов'язані з періодом Страсного тижня, про яких ми по днях розписали вище. Також в народних традиціях Страсний тиждень зберіг багато традицій і звичаїв.

Понеділок, вівторок і середа Страсного тижня — особливі дні, присвячені примиренню. Це також був час великого прибирання і прикрашання будинків, який, однак, мав бути завершений не пізніше вівторка.

В даний час Великий четвер асоціюється з початком Святого Пасхального Тридіуму і святковою вечерею, в якій беруть участь близькі. І кілька десятків років тому багато народних звичаїв були пов'язані саме з цим днем.

У Великий четвер усі діви купалися в холодній воді. Тільки тоді вони могли бути впевнені, що будуть здорові й гарні цілий рік. Купаючись навесні в річці, дівчата тікали в ліс, де шукали листя любистку. Це був символ любові.

Страсний четвер традиційно був днем душ слов'ян. Вони також вірили в маленьких примар, які допомагають людям у їх повсякденній роботі. За це їх дякували залишеними на столі хлібними крихтами. Слов'яни вірили, що примари ховаються у печах, тому в той день вони нічого не пекли. Були також розпалені багаття — біля святинь і під хрестами. У Великий четвер старі дерев'яні придорожні хрести були спалені, а нові — зведені.

Чистий четвер відомий приготуванням до Великодня. Вважається найбільш сприятливим днем, щоб пекти паски та фарбувати великодні крашанки. Крім того, в цей день господині займаються прибиранням будинку і приводять себе в порядок.

Крім прикмет і звичаїв, під час Страсного тижня було прийнято гадати. Наприклад, ворожіння на ранок Великої п'ятниці віщувало майбутнє на найближчі три місяці. Прокинувшись, потрібно подивитися у віконце. Якщо за вікном буде:

  • Чоловік – до удачі і швидкого одужання (якщо ворожбит хворіє).
  • Жінка – до спокійного несуетливого періоду.
  • Літня людина — до невдачі.
  • Сім'я або сімейна пара без дітей – до благополуччя в родині.
  • Кішка – до достатку.
  • Собака – до смутку.
  • Птах – до приємної зустрічі і любовних відносин.
  • Якщо нікого за вікном не буде – значить, життя в найближчі три місяці буде стабільне.

Страсний тиждень: що можна і що не можна робити перед Великоднем

Найголовніше перед Великоднем:

  • частіше молитися;
  • щиро покаятися у гріхах;
  • не відмовляти в допомозі близьким.

Не вітаються церквою:

  • гучні гуляння (весілля, день народження; гучна музика також не дозволена);
  • сварки, образи (не можна лаятися, лихословити і сперечатися);
  • порушення посту без медичних причин.

Крім того, у Страсну п'ятницю заборонені повсякденні справи (не можна працювати в будину, поратися, працювати в городі), а також не можна митися і змінювати зачіску. У Страсну суботу необхідно дотримуватися суворої тиші (не сміятися, не танцювати, не співати і навіть не розмовляти голосно). У суботу також небажано влаштовувати поминки (ходити на цвинтар дозволено), оскільки батьківська субота під час Страсного тижня скасовується.

Небажані справи краще залишити на потім і зосередитися на головних. Це допоможе очистити душу, підготувавши до зустрічі Пасхального воскресіння.

Хрест з розп'яттям
Хрест з розп'яттям, Зображення Heiko Stein з сайту Pixabay

Що можна і не можна їсти: меню на Страсний тиждень

Під час Великого посту завжди самі спокусливі спокуси. Особливо в їжі. І все ж віруючі терпимо дотримуються суворого посту. Для Страсного тижня по днях складено цілий календар харчування. Якщо говорити в цілому, то, за церковним статутом, на Страсну седмицю не можна їсти:

  • м'ясо;
  • яйця;
  • молочні продукти;
  • здобний хліб;
  • каву;
  • шоколад;
  • алкоголь (у т.ч. вино);
  • риба, рибна ікра.

Крім раціону, є також обмеження і в добовому споживанні (харчування має бути помірним — не можна наїдатися досхочу).

Вживати в їжу можна тільки негаряче пісне блюдо. У всі дні тижня окрім п'ятниці за бажанням можна трапезувати один раз на день, бажано ввечері. Дозволена холодна сира їжа без олії.