Лікар з української делегації, яка прибула до Італії для боротьби з коронавірусом, розповів, чому наша медицина не витримає італійського сценарію.

Українець Гліб Белгов, опинивштсь в епіцентрі covid-19 в Європі — Італії, допомагає місцевим медикам боротися з поширенням коронавірусу. Белгов розповів про ситуацію, яку застав там та порівняв стан українських та італійських лікарень. Про це він написав у своєму Facebook.

Белгов зізнався, що таке порівняння медичних реалій двох країн вийшло зовсім не на користь українських лікарень, і це викликає страх.

"Дивлячись на обладнання яке є в цій, достатньо невеликій лікарні мені страшно за те, як ми зможемо впоратися вдома зі значним збільшенням пацієнтів лікуючи їх термометром, крапельницею та червоним колпачком", - написав він.

лікарня в Італії, фото: Facebook Гліба Белгова
лікарня в Італії, фото: Facebook Гліба Белгова

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

лікарня в Італії, фото: Facebook Гліба Белгова
лікарня в Італії, фото: Facebook Гліба Белгова

Також український медик описав італійську клініку, в якій зараз працює - при звичайному режимі там було одне реанімаційне відділення з шістьма ліжками, одне з яких в ізоляційному боксі.

"В один з найскладніших днів до них поступило одразу 70 пацієнтів у важкому стані, які потребували реанімації. Зараз тут обладнано п'ять реанімаційних відділень. На момент нашого приїзду в них було близько тридцяти пацієнтів на аппатах штучного дихання. Тобто кількість важких пацієнтів збільшилась вшестеро. Ще близько п'ятдесяти пацієнтів знаходились у відділенні інтенсивної терапії", - розповів Гліб.

Лікар зазначив, що роботу лікарень у межах цього регіону перерозподілили таким чином, що ця лікарня стала приймати тільки ковід-позитивних пацієнтів, в той час як інші лікарні взяли на себе решту пацієнтів - через різницю в кількості ліжок.

"Для того, щоб забезпечити надання допомоги в моїй лікарні, пацієнтам, кількість яких стрімко збільшувалась, сюди привезли обладнання з інших регіональних лікарень. Але не це стало проблемою. Найбільший виклик, з яким стикнулася система охорони здоров'я, це нестача персоналу. Переважно це медсестри та молодші медсестри, які тут виконують багато функцій. Набагато більше, ніж в наших умовах. Тому їх також з інших лікарень регіону перевели на тимчасову роботу сюди. Таким чином перерозподіливши ресурси отримали більше можливостей та ізольовані лікарні, які переорієнтували повністю на допомогу інфікованим пацієнтам. Транспортне сполучення обмежене, але це не призвело до такого колапсу з медичним персоналом як у нас, оскільки тут кожен має власну машину", - розповів він.

лікарня в Італії, фото: Facebook Гліба Белгова
лікарня в Італії, фото: Facebook Гліба Белгова

Белгов порівняв спалах коронавірусу, який зараз набирає обороти в Україні, з російським вторгненням в 2014 році — дії керівників і простих людей весь час повторюються.

"Ситуація, яка зараз розвивається в Україні з забезпеченням лікарень, нагадує мені 2014 рік, коли добровольці, вдягнуті волонтерами "в те, що змогли знайти" пішли захищати Україну від вторгнення російських військ. І це 'те, що змогли знайти' було в рази краще, ніж те, що потім дала їм країна. Ця строката юрба, тоді собою затулила всіх нас від загрози, що поставала на сході країни. Керівництво лікарень зараз, так само, як в 2014 році командування українського війська, забороняє персоналу казати правду про нестачу всього та не готовність. А волонтери всіма силами купують засоби захисту, апарати штучного дихання, медикаменти, об’єднуються в мережах, допомагаючи медикам дістатись на роботу", - порівняв український лікар.

Белгов зазначив, що йому стає страшно через безвідповідальність керівництва країною.

"І ось від цього стає страшно. Від популізму та викривлення даних про готовність , від випадкової каруселі міністрів та їх безвідповідальності. Я бачу своїх колег тут і знаю багатьох вдома, хто почне надавати допомогу не замислюючись, але так само я знаю, як їм не вистачає практично всього, що я бачу тут", - додав він.

Також українець висловив думку, що нашій країні необхідно планувати свої ресурси, виходячи з песимістичного сценарію.

"Хотілось би бачити чіткий план перерозподілу ресурсів на рівні країни, області, регіону, а не метушливі рухи в різних напрямках. Мають бути чіткі фази входу та виходу з кризи. Однією з перших фаз мала би стати підготовка людських ресурсів - це найскладніший момент для будь-якої країни, як для Китаю так і для Італії, Німеччини чи Франції. І тут важливе навчання, швидкий обмін інформацією - актуальною та об’єктивною, а не створення "вінницьких" протоколів лікування Covid-19 чи не встигаючих за розвитком подій наказів. Судячи з десятків випадків зараження медиків вже на початку складної ситуації в Україні ми бачимо результати відсутності цього етапу. Хочеться вірити, що наша присутність в Італії - це частина цього плану і звісно ми зробимо все, що від нас залежатиме для допомоги як тут, в Італії, так і потім в Україні, однак є багато можливостей паралельно організувати підготовку персоналу", - написав Гліб.

Лікар вважає, що Україна повинна навчитися на прикладі інших країн і мати план з декількох етапів та готовність лікарень на сьогодні, "а не поодинокі спроби підлатати дірки".

Мене питають чи не страшно мені тут. Сьогодні я вперше піймав себе на думці, що страшно. Не за себе. Дивлячись на...

Geplaatst door Glib Belgov op Donderdag 9 april 2020

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Італії емоційно зустріли українських лікарів
Глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо під час зустрічі не стримав емоцій. Він ледь не зі сльозами на очах сказав, що Україна зробила жест, який неможливо забути.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Неаполі на повну потужність звучали пісні Руслани на честь приїзду українських лікарів

Також Знай.ua писав, за словами Мендель, до Італії відправлять партію спирту, який також має стати "зброєю" проти Covid-19.