Християни православного обряду вже готуються до Світлого Христового Воскресіння - залишився всього один тиждень, і він несе у собі деякі важливі особливості. Назв у нього багато – Великий тиждень, Чистий тиждень, Білий тиждень, Страсний. Але всі вони так чи інакше відображають суть майбутніх шести днів, які православний християнин повинен присвятити останнім приготуванням до Великодня.

Варто розповісти нашим читачам, як провести цей тиждень, щоб правильно зустріти одне з найголовніших церковних свят:

Понеділок, 13 квітня

В цей день на церковних службах (які зараз масово переводять в онлайн) згадують сюжет зі Старого завіту - про патріарха Йосифа, проданому власними братами в рабство, як прообраз страждаючого Ісуса Христа, а також євангельське оповідання про прокляття Ісусом безплідною смоковниці (інжиру), що символізує душу, не приносить духовних плодів — істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

Православна Церква України, фото: Facebook
Православна Церква України, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Вівторок, 14 квітня

У Великий вівторок у церквах згадують викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, сказані ним в Єрусалимському храмі: про данину кесареві і про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кончину світу, про десять дів і таланти. Відповідно дозволено в міру повчати інших.

Середа, 15 квітня

У Велику середу християни зі скорботою згадують рішення Іуди Іскаріота про зраду свого Вчителя за 30 срібняків, а також грішницю, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання. Їдять сирі овочі і фрукти, хліб, а також холодну сиру їжу без олії. В цей день з дому виносили останнє сміття, підготовляли яйця і все необхідне для їх фарбування. За повір'ям, яйця, куплені в цей день, довго не зіпсуються і ідеально забарвляться.

Великдень, скріншот: YouTube
Великдень, скріншот: YouTube

Четвер, 16 квітня

У народі його називають Чистим четвергом. Люди досі вірять, що вода в цей день має цілющі властивості, тому особливу увагу приділяють купанню, нібито воно разом з молитвою допомагає зберегти здоров'я на цілий рік. У церкві згадують чотири події: Таємну вечерю, обмивання Христом ніг своїм учням, молитву Христа в Гефсиманському саду і зраду Іуди.

П'ятниця, 17 квітня

В народі її називають Страсною п'ятницею. Справа в тому, що під час богослужіння в цей день згадують суд, розп'яття і хресну смерть Ісуса Христа. Зокрема, на утрені читаються 12 Євангелій Святих Страстей Христових, а на вечірні виноситься плащаниця, і співається Канон про розп'яття Господа і На плач Пресвятої Богородиці". Щоб віруючі більше перейнялися стражданнями Христа, у Велику п'ятницю прийнято не куштувати взагалі жодної їжі.

Субота, 18 квітня

Цей день вважається днем спокою. У церкві згадують про поховання Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя Його душі в Пекло і перемозі там над смертю. Їсти дозволяється гарячу рослинну їжу без олії, але один раз на день. Велика субота є найважчим днем для господинь - в цей день готують все для великоднього застілля, а також завершують пекти паски і фарбувати яйця.

Великдень: скрін з YouTube
Великдень: скрін з YouTube

Неділю, 19 квітня

По закінченні Великого посту, коли душа і тіло готові прийняти радість Спасіння, приходить Велика неділя — День Великодня. У цей день знімаються всі обмеження. І не тільки в їжі. Людям знову дозволені веселощі – пісні, танці, проведення весіль та вінчання.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Вербну неділю 2020 - прикмети, забобони, ворожіння і головні заборони свята.

Як повідомляв Знай.uа католики відзначають Великдень — Христос Воскрес!

Знай.uа писав, Вербна Неділя 2020 - що ви повинні знати про свято.