В Україні стартувала робота мобільного додатку, який створено для контролю за людьми, які знаходяться на обов'язковій самоізоляції або обсервації. Відомо, що його запуск анонсувало Міністерство цифрової трансформації України.

Про це стало відомо завдяки повідомленням українських ЗМІ.

Програма "Дій вдома" повинна відправляти кілька пуш-повідомлень у день з випадковим інтервалом у часі. В цих повідомленнях буде запит вислати селфі. Потім один алгоритм розпізнавати обличчя на фотографії, а другий — зберігає місце, де зробили знімок.

У міністерстві кажуть, що людям на обов'язковій самоізоляції або обсервації має прийти текстове повідомлення з посиланням на цей додаток. Якщо вони захочуть, то можуть його встановити і надавати владі інформацію про місце свого перебування під час карантину. Дані з додатка можуть передавати до поліції.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

карантин в Україні, фото: ua.news
карантин в Україні, фото: ua.news

Поки не до кінця зрозуміло, як різні міністерства передаватимуть і використовувати зібрані дані. Про це українським журналістам розповів юрист Лабораторії цифрової безпеки Максим Дворовой.

Наприклад, невідомо, що робити, якщо людина відмовляється встановлювати додаток. З іншого боку, невідомо, як довести примушення з боку поліції або представників міністерства охорони здоров'я. Невідомо також, чи буде зібрана додатком інформація для доказів у суді. А про це заявив виконавчий директор Центру спільних дій Андрій Андрушків.

Нацполіція може складати протоколи про порушення карантину, а суд — стягувати штрафи від 17 до 34 тисяч гривень із простих громадян, і 170 тис гривень з чиновників.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Лукашенко змушений просити допомоги в Європі — Білорусь страждає від пандемії.

Як повідомляв Знай.uа українцям виплатять соцдопомогу на дітей в період карантину — кому чекати грошей.

Знай.uа писав, українцям сказали, як не принести додому заразу після походу в супермаркет — сотні людей на день.