Міфи і легенди про манту ходять поміж людей вже багато років. Багатьох українців цікавить одвічне питання після прививок. Чи можна мочити манту?

МОЖНА. Дитина, якій зробили пробу Манту, може в той же день її мочити. Більше того фахівці дозволяють в той самий день йти в басейн, на річку, в душ – куди завгодно, головне не терти місце уколу.

Вакцинація, щеплення \\ фото Getty Images
Вакцинація, щеплення \\ фото Getty Images

Проба Манту – це внутрішньошкірне введення туберкуліну. По реакції організму на таку речовину можна запідозрити у людини туберкульоз. Кілька десятків років тому для цього використовувалася нашкірна проба Пірке – руку дряпали і наносили той же туберкулін.

фото Getty Images
Вакцинація, щеплення \\ фото Getty Images

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Ось її, природно, було мочити не можна, звідси і пішло переконання, що і пробу Манту мочити заборонено, хоча в цьому випадку вода нічого не вимиває. Але взагалі цей тест не дуже хороший: багато хибнопозитивних результатів. На щастя, зараз існують альтернативні тести.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, нервуєш? Візьми в рот! Лікарі розповіли, як "обдурити" мозок в тривожні часи.

Як повідомляв Знай.uа, загадки мозку — вчені пояснили, чому ми не пам'ятаємо, як засинаємо.

Знай.uа писав, Джоан Роулінг випустила трохи чарів на школярів, зачинених на карантин - "Гаррі Поттер вдома".