Ви ніколи не задавалися питанням — а чому я не пам'ятаю, як заснув? Ви пам'ятаєте, як лягаєте в ліжко, але сам момент засинання (і, як виявилося, ще п'ять хвилин після нього — це тотальний blackout). Вчені пояснили — справа тут, виявляється, в короткочасній пам'яті.

Момент засипання не фіксується корою, ані підкіркою мозку. Готовий перейти в “сонний режим” мозок не запам'ятовує момент, як це відбувається. Також з пам'яті випадають події за 5 хвилин до сну.

Наприклад, якщо ви розбудите сплячу людину і поставите їй якесь запитання, а після цього вона засне назад менше, ніж за 5 хвилин, то коли людина прокинеться, то не буде пам'ятати вашу розмову.

Фокус не спрацьовує у зворотний бік — ви завжди пам'ятаєте, як прокинулися, і пам'ять записує все з першої хвилини цього моменту. Вчені не рекомендують будити сплячих тільки заради цього експерименту — неприродне переривання сну шкідливо для здоров'я і створює стрес для мозку. З цієї ж причини вкрай шкідливі будильники. Ви відчуєте себе набагато краще, якщо привчите себе рано лягати спати і рано прокидатися природним чином

Міцний сон - фото Pixabay

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Раніше Знай.uа розповідав про шизофренії - діагностики, способи розпізнавання, симптоми та лікування.

Також ми писали: Офісна дієта - як не погладшати на сидячій роботі.

Знай.uа нагадує: Холодильник на замок: які продукти не можна їсти перед сном.