Виявилося, що тисячі українців можуть повернути на свої рахунки 190 млн гривень у вигляді переплати за куплений у минулий період газ. Тим не менш суму можна забрати готівкою. Саме тому варто розповісти нашим читачам, що необхідно зробити для такого "повернення".

Про це стало відомо завдяки повідомленням українськи ЗМІ.

У вересні 2019 року багато ОСББ і десятки тисяч домогосподарств взяли участь в акції НАК "Нафтогаз" під назвою - "Газовий запас", яка гарантувала споживачам фіксовані "літні" ціни на сезон 2019/2020. Тоді організатор "Нафтогаз" прогнозував зростання цін цієї зими і пропонував купити газ оптом за акційною ціною.

Ціни на газ, фото: poglyad.tv
Ціни на газ, фото: poglyad.tv

"Вважалося, що буде переривання транзиту, і ціни підскочать після 1 січня. І було вигідно купити наперед за ціною близько 6 тис. грн. Потрібно було вибрати певний обсяг, щоб мати гарантію на цю ціну", - розповів співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Всього в акції взяли участь 51 тис. споживачів, які інвестували в гарантію дешевої ціни в опалювальний сезон 2019/2020 року понад 371 млн грн, сплативши за 61,81 млн куб м газу. За підсумками за опалювальний сезон, учасники акції використовували 30 млн куб м газу на суму 181 млн грн. Тому у понад 46 тис. споживачів за фактом сформувалася переплата в 190 млн грн. На даний момент газопостачальні компанії вже подали в НАК звіти про обсяги спожитого до 1 квітня газу, і "Нафтогаз" виходячи з поданих звітів повинен здійснити повернення залишилися за акції коштів на газзбути. І скоро вже кінцеві споживачі зможуть їх отримати, зробивши певні зусилля.

Тарифи на газ, фото: 112 Україна
Тарифи на газ, фото: 112 Україна

Споживачі газопостачальних компаній Регіональної газової компанії (РГК), яких в країні більшість, зможуть забрати свої гроші вже наступного тижня. З 20 квітня в їх особистих кабінетах на сайті 104.ua, де програма називається "Твоя незалежність", з'явиться новий функціонал, який дозволить повернути гроші на свій особовий рахунок. Там вони залишаться у вигляді поточної переплати і будуть списуватися по мірі подальшого споживання.

За бажанням можна забрати переплату і у вигляді грошей. Для цього необхідно надіслати на поштову або електронну адресу газзбуту заяву в електронному форматі або залишити підписану заява на папері в спеціальному ящику, який встановлено на вході кожного з центрів обслуговування клієнтів. Зразок заяви можна завантажити на сайті компанії.

У заяві необхідно зазначити особовий рахунок, паспортні дані та номер ідентифікаційного рахунку, а також рахунок в банку, на який потрібно відправити переплату. Після отримання заяви кошти будуть без затримок спрямовані на вказаний банківський рахунок.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вартість газу вперше скотилася до рівня 2009 року, як таке сталося.

Як повідомляв Знай.иа у Харкові подешевшає опалення — коли гаманцях мешканців стане легше.

Знай.uа писав, сезон опалення в Києві завершено: як каратимуть боржників і як нараховуватимуть пеню.