Як відомо, ще починаючи з 2018 року українцям підвищують трудовий стаж для виходу на пенсію. Наразі він становить 27 років, але згідно з пенсійною реформою, вже у 2028 році потрібно буде мати не менше 35 років такого стажу, аби вийти на заслужену пенсію. Щоправда, у зв'язку з тим, що частина пенсіонерів може не мати за плечима стільки "робочих" років, в законодавстві передбачили можливість докупити до 5 років стажу.

Так, ціна покупки стажу розраховується за формулою, яка враховує розмір єдиного соціального внеску, який сьогодні складає 1039 гривень: Стаж = ЄСВ * Коефіцієнт * Кількість місяців.

Розмір коефіцієнта залежить від кількості років: для одного року - 2, для двох - 1.8, для трьох - 1.6, для чотирьох - 1.4 і для п'ятьох - 1.2. Наприклад, покупка 1 року стажу буде коштувати: ЄСВ (1039) * Коефіцієнт (2) * Кількість місяців (12) = 24 936 гривень.

Пенсіонери, фото pixabay
Пенсіонери, фото pixabay

З цієї ж формулою можна розрахувати покупку 1-5 років стажу:

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
  • 1 рік - 24 936 гривень;
  • 2 роки - 44 885 гривень;
  • 3 роки - 59 847 гривень;
  • 4 роки - 69 820 гривень;
  • 5 років - 74 808 гривень.

Варто зауважити, що існує також можливість купити стаж і в розстрочку, і коштуватиме він дешевше, адже з формули випадає коефіцієнт. В результаті 1 рік коштуватиме майже 12 500 гривень незалежно від кількості докуплений років. Однак, пенсію не почнуть виплачувати, поки не буде оплачена вся сума за стаж.

Так, щоб купити страховий стаж, потрібно звернутися до податкового органу за місцем проживання та надати наступні документи:

  • Заява про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або одноразової сплати в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;
  • копію трудової книжки;
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • Копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям озвучили новий курс долара на 2020 рік — для "зеленого" 30 гривень не межа.

Як повідомляв Знай.uа де Зеленський братиме гроші - президент розкрив всі джерела.

Знай.uа писав, гаманці українців можуть спорожніти менше ніж за місяць, озвучено тривожний прогноз.