Нещодавно Київ та Житомирську область накрили пилові бурі. Декілька днів у столиці було нічим дихати. Ситуацію погіршував смог через масштабні пожежі у Чорнобильській зоні відчуження. Досі там продовжують гасити полум'я. Крім того, лісові пожежі розпочалися й в Овруцькому та Олевському районах Житомирської області.

Знай.ua поспілкувався з відомим українським метеорологом Вірою Балабух, яка є заввідділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, аби дізнатися, чи слід очікувати повернення пилових бур. Також синоптик розповіла про погодні зміни в Україні наприкінці квітня та початку травня.

Віра Балабух, кадр з відео ТСН
Віра Балабух, кадр з відео ТСН

Про пилові бурі

Віра Балабух вважає, що в Україні вже пройшов пік виникнення пилових бур і надалі їхня ймовірність появи буде зменшуватися.

"Причиною пилових бур є тривалий посушливий період і сильні вітри, які спостерігалися протягом цього періоду і спостерігаються до цього часу, а також те, що на полях ще відсутня рослинність. Тобто ідуть польові роботи, ореться земля, рослини ще не зійшли, і тому є всі умови для того, щоб виникали та поширювалися ці пилові бури, - розповідає метеоролог. - Відповідно до того, як рослинність почне сходити і покривати землю, ці умови виникнення пилових бур стануть все менш ймовірні".

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За її словами, пилові бурі прогнозуються - інформацію про наближення стихії можна знайти на сайті Укргідрометцентру.

"Є методики, які дозволяють прогнозувати це. Оскільки більшість населення бере інформацію про погоду з різних метеорологічних сайтів, а там виставлена інформація чисельних моделей погоди, якраз вони не дають прогнози явищ. Він робиться на основі цих даних. В розпорядженні Українського гідрометеорологічного центру і обласних підрозділів є певні методики для цього. Якщо є умови наближення пилових бур, вони обов'язково попередять", - пояснила Балабух.

Коли прийде справжнє тепло?

Віра Балабух прогнозує погодні зміни вже найближчого часу.

"Думаю, до кінця тижня у нас ситуація зміниться, - зазначила експерт. - І після цього арктичного вторгнення (коли в Україну надходили арктичні повітряні маси), повітряні потоки зміняться - повітря почне надходити з західних регіонів, з Атлантики, і стан температури повітря буде поступово підвищуватися. Знову-таки, що теж приємне, з'являється ймовірність випадіння опадів - будуть проходити фронти атмосферні і, можливо, сформується циклон над територією України. Тож найближчим часом нарешті можуть випасти опади, яких ми так довго очікували".

Весна в Україні, потепління, фото: Знай.ua
Весна в Україні, потепління, фото: Знай.ua

Синоптик додала, що кінець квітня і початок травня буде досить сприятливим: температура повітря підвищиться і пройдуть опади.

Про лісні пожежі

За словами Балабух, метеорологи досліджують та прогнозують саме погодні умови, які сприяють виникненню цих пожеж.

"Не дивлячись на це, все ж таки понад 90% лісових пожеж в Україні відбуваються через людську діяльність. Це не обов'язково підпали. Хтось залишив бите скло - за таких умов достатньо сонячного зайчика, щоб спровокувати оцю пожежу. Необережне поводження з вогнем, або хтось кинув недопалок - може бути багато різних причин, - говорить Віра Балабух. - Але вони реалізуються лише за наявністю сприятливих погодних умов, коли у нас тривалий посушливий період, коли суха підстилка".

Пожежі у Житомирській області, фото: dsns.gov.ua
Пожежі у Житомирській області, фото: dsns.gov.ua

Вона додала, що якраз на Поліссі пожежо-небезпечний період припадає на квітень-травень, коли ще не розпустилися дерева, але під ними є лісова підстилка. У південних областях України найвищий рівень пожежної небезпеки влітку та восени.

Весна в Україні, потепління, фото: Знай.ua
Весна в Україні, потепління, фото: Знай.ua

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що аграрії та фахівці пояснили, яким буде врожай 2020, що опинився під загрозою через пилові бурі.

Також діти із Творчої школи Павла Табакова піснею благають паліїв зупинитись.

Крім того, Знай.ua писав, що пожежа в Полтавській області спалила понад 50 га лісів і полів.