Як відомо, не так давно Київ і Житомирську область накрив смог через масштабні пожежі в Чорнобилі. На даний момент там продовжують гасити полум'я. Також лісові пожежі охопили Овруцький та Олевський райони Житомирської області. Докладніше про це в ексклюзивному інтерв'ю Знай.ua розповіла метеоролог Віра Балабух, яка є заввідділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

Коли прийде справжнє тепло?

За словами фахівця, погодні зміни прогнозуються вже в найближчому часі.

"Думаю, до кінця тижня у нас ситуація зміниться. І після цього арктичного вторгнення (коли в Україну надходили арктичні повітряні маси), повітряні потоки зміняться - повітря почне надходити з західних регіонів, з Атлантики, і стан температури повітря буде поступово підвищуватися. Знову-таки, що теж приємне, з'являється ймовірність випадіння опадів - будуть проходити фронти атмосферні і, можливо, сформується циклон над територією України. Тож найближчим часом нарешті можуть випасти опади, яких ми так довго очікували", - розповіла Балабух.

Весна, pxhere

Також вона додала, що кінець квітня та початок травня буде досить сприятливим: температура повітря підвищиться і випадуть опади.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Лісові пожежі

Балабух повідомила, що метеорологи досліджують і прогнозують саме погодні умови, які сприяють виникненню цих пожеж.

"Не дивлячись на це, все ж таки понад 90% лісових пожеж в Україні відбуваються через людську діяльність. Це не обов'язково підпали. Хтось залишив бите скло - за таких умов достатньо сонячного зайчика, щоб спровокувати оцю пожежу. Необережне поводження з вогнем, або хтось кинув недопалок - може бути багато різних причин. Але вони реалізуються лише за наявністю сприятливих погодних умов, коли у нас тривалий посушливий період, коли суха підстилка", - поділилася синоптик.

До того ж, Балабух зазначила, що на Поліссі пожежо-небезпечний період припадає на квітень-травень, коли ще не розпустилися дерева, а під ними є лісова підстилка. У південних областях України найвищий рівень пожежної небезпеки влітку і восени.

Вогонь, pxhere

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що маленькі українці піснею благають паліїв зупинитися.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Львівській області пожежа знищила будинок сім'ї чемпіонки Марії Полянської.

Також "Знай.ua" писав, що у зоні ЧАЕС зловили любителів "радіаційного відпочинку".