У травні 2020 року Україну чекає не дуже багато нововведень. Відомо, що через пандемію коронавірусу і введеного в зв'язку з цим карантину ряд планів офіційних відомств було змінено. У травні розпочнеться реалізація того, що планувалось на березень або квітень 2020 року.

Чи не найголовніше питання травня в Україні – чи буде ослаблено карантин або взагалі скасовано. Кабінет міністрів на чолі з прем'єром обіцяють, що будуть. Почали цей процес вже 29 квітня - уряд прийняв постанову про відкриття продовольчих ринків, однак вони повинні дотримуватися певних умов. Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Карантин в Україні офіційно триває до 11 травня. Глава Кабміну Денис Шмигаль запевняє, що після цієї дати його все-таки послаблюватимуть і обіцяє вже в перший тиждень травня чітко прийняти, які саме ослаблення запрацюють з цієї дати. Проте всі ці послаблення можливі за деяких умов – якщо кількість заражених на коронавірус за добу не буде активно збільшуватися.

весняний призов, скріншот з відео
весняний призов, скріншот з відео

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Весняний призов до ЗСУ на строкову службу скасовувати не збираються

Також рішення, яке було перенесено через карантин, але остаточна його доля досі невідома. У зв'язку з коронавірусом весняний призов-2020 в Україні перенесли з квітня-червня на травень-липень. У той же час карантин в Україні офіційно продовжено до 11 травня, що фактично заборонить проведення призову з 1 травня, адже військкомати будуть закриті. Відповідно, призов найближчим часом також буде перенесено на деякий період.

Головний епідеміолог Збройних сил Микола Олым зазначив, що це можливо тільки на короткий термін, а не на 2021 рік. "Я думаю, що ця ідея (перенести призов – ред.) має сенс. Але переносити призов повністю на рік, з точки зору епідеміології, не варто, бо за цей час так чи інакше переконтактируют з цією інфекцією", - заявив він.

Пенсіонери, фото з вільних джерел
Пенсіонери, фото з вільних джерел

Нова пенсія

Запланована на березень індексація пенсій нарешті відбудеться в травні. Підвищену пенсію отримають 8,4 млн українців. Вони будуть проіндексовані на 11%, таким чином розмір виплати зросте в середньому на 260 гривень. Жінкам з трудовим стажем понад 30 років і чоловікам з понад 35-річним стажем підвищено мінімальний розмір пенсії. Її розмір зріс до 2100 гривень. Загальний розмір підвищення після індексації не повинен бути менше 100 грн.

МВФ, скріншот: YouTube
МВФ, скріншот: YouTube

Договір з МВФ

У травні з високою ймовірністю буде завершено епопею з переговорами України з МВФ і країна нарешті отримає мільярдний транш. На шляху до цього потрібно виконати єдину умову – прийняти законопроєкт про неповернення банків колишнім власникам.

Незважаючи на рекордні 16 тисяч поправок до документу, нардепи знайшли спосіб запровадити спеціальну процедуру щоб значно прискорити розгляд цих поправок. Вже на засіданні 30 квітня депутати повинні проголосувати за застосування цієї процедури, а в перший тиждень травня винести банківський законопроєкт до сесійної зали і прийняти у другому читанні. Як неодноразово зазначали в МВФ і українському уряді, як тільки умови буде виконано – протягом кількох тижнів Україна отримає перший транш у розмірі близько 1,5 мільярда доларів.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Україні масово відкриваються ринки, незважаючи на карантин – суцільна антисанітарія.

Як повідомляв Знай.uа "все дуже просто", - у Зеленського пояснили, як маски з "Мрії" потрапили до "Епіцентру".

Знай.uа писав, телефонні аферисти перетворилися на працівників "служби зайнятості" - як не залишити шансу шахраям.