Після закінчення пандемії коронавірусу кількість українських заробітчан у Польщі, яким дозволять повернутися на роботу, значно знизиться.

Таку думку озвучив глава департаменту з питань України, Білорусі та Молдови Центру східних досліджень Войцек Конончук, передає "Сегодня".

"Пандемія, швидше за все, матиме сильний вплив на польську економіку. Історично низький рівень безробіття (2,9% у січні 2020 року) збільшиться мінімум втричі протягом наступних двох місяців. Це вдарить як по полякам, так і іноземцям, які працюють у Польщі. Швидке зростання рівня безробіття призведе до скорочення кількості іноземних мігрантів. Менше робочих місць означає менше робочих місць для всіх. Але все залежить від масштабів неминучого спаду. Для України зменшення кількості робітників, які працюють за кордоном, означає скорочення обсягу грошових переказів", - зазначив Конончук.

заробітчани у Польщі, фото Pxhere
заробітчани у Польщі, фото Pxhere

Крім того, на період карантину більшість українських мігрантів залишилися в Польщі.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"За перший місяць пандемії 175 тис. українців повернулися в Україну і орієнтовно 800 тис. – 1 млн українців залишилися на місцевому ринку праці. На початку квітня польський уряд ухвалив нові норми, які дозволяють іноземним мігрантам легально перебувати в країні ще місяць після закінчення кризи Covid-19. Це означає, що документи про реєстрацію за місцем проживання та дозволу на роботу для всіх іноземців автоматично продовжуються", – додав фахівець.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Євросоюз вводить "Covid-паспорт" для туристів та заробітчан.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні з'явився перший сайт з медитаціями. Проект #медитуй спрямований на те, щоб допомогти людям впоратися зі стресом, почуттям тривоги і безвиході.

Також портал Знай.uа писав про журналіста, який розповів, чому IQOS краща альтернатива палінню і як змінилося його життя за рік без цигарок.