Легендарний буксир “Яни Капу” після тривалої реставрації повернувся до Одеси, звідки зможе знову вирушати на завдання. Близько пів року буксир перебував у місті Очакові, де його ремонтували та оновлювали.

Про це повідомляє телерадіостудія "Бриз" Міністерства оборони України.

Історія “Яни Капу” відома українцям не тому, що виникла потреба ремонтувати буксир, а тому що саме він разом із двома іншими човнами ВМСУ, катерами “Бердянськ” і “Нікополь” зазнав прямого нападу збройних сил РФ.

Буксир "Яни Капу", фото: Twitter / Володимир Зеленський
Буксир "Яни Капу", фото: Twitter / Володимир Зеленський

У листопаді 2018 року “Яни Капу”, “Бердянськ” і “Нікополь” здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполя. Цей перехід було заздалегідь анонсовано: саме так потрібно чинити як згідно з конвенцією ООН з морського права, так і згідно з Договором між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки. Проте неочікувані для українських моряків, російські кораблі, які несли патрулювання морських кордонів розпочали атаку на три кораблі українського флоту. Внаслідок цього епізоду РФ викрала в України два катери “Бердянськ” і “Нікополь”, а буксир “Яни Капу” серйозно пошкодила, адже російський корабель таранив український буксир, чим пошкодив головний двигун корабля і обшивку. Буксир також відбуксували у невідомому напрямку як і катери, проте в листопаді минулого року відбулось офіційне повернення буксиру Україні.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Цікаво, що повернулася у військово-морську родину і корабельна собака Джессі. Коли екіпаж захопили в полон, вона ще довгих 8 місяців перебувала на території прикордонної служби Росії, а потім її передали родині українського моряка Сергія Чуліби у Херсонську область. Зараз Джессі знову на кораблі.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Росіяни пробили снарядом український катер ″Бердянськ″ з військового гелікоптера.

Як повідомляв портал Знай.ua, 25-й герой "Яни Капу": відважний собака повернувся додому після років поневірянь, українці у захваті від неймовірної тварини.

Також Знай.ua писав, що Україні повернуть захоплені військами Путіна кораблі: названо терміни.