Як відомо, травень – це найбільш сприятливий місяць для риболовлі, адже саме протягом нього можна насолоджуватися ловом риби без "армії" комарів, які так і норовлять випити всю вашу кров. А також вже кінці весни можна взяти з собою човен і намет, щоб добре відпочити на природі. А перед гарним проведенням часу варто знати особливості риболовлі в останній місяць весни, пише "Давай на рибалку".

Як ловити щуку в травні

У травні зловити зубату хижачку дуже легко, так як у щуки починається активний жор після відпочинку від нересту. Але незважаючи на те, що їжі в кінці травня для щуки так багато, риба настільки голодна і жадібна, що вона атакує здобич безперестанку.

Поплавкова снасть з наживкою у вигляді живця не настільки ефективна: на неї не піймаєш велику щуку. Набагато ефективніше ловити трофейні екземпляри на кружки. Травневий пік активності визначити досить важко: він залежить від особливостей водойми, прогріву води, періоду нересту. Але, як правило, в кінці травня і початку червня приходить ідеальна пора для упіймання трофея. У народі помічають, що щука активно годується, коли поля стають жовтими від кульбаб.

Щука

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Ловля щуки на поплавкову вудку

На щуку можна йти не тільки зі спінінгом. Для щуки вона називається так – поплавкова живцьовая снасть, на яку можна ловити і з човна, і з берега. Але разом з нерестовою забороною часто забороняють і ловлю з човна. Тому вам потрібно заздалегідь підготувати чоботи заброди або болотники.

Поплавкова снасть збирається з:

  • Міцного вудилища;
  • Безінерційної котушки;
  • Монофильної волосіні діаметром в діапазоні 0,25-0,35 міліметрів;
  • Дуже великий поплавок, що не реагує на рухи живця;
  • Грузило;
  • Металевий повідець або поводок з плетеної волосіні діаметром 0,25.

Під час риболовлі на щуку найкраще використовувати металеві повідці, так як гострі зуби хижака легко перетирають плетінку. Якщо ваші повідці все ж плетені, то не давайте щуці заковтнути наживку глибоко. Перше, що варто зробити – це відшукати найбільш перспективне місце для риболовлі. На озері відшукайте невелику протоку або бухту, зарослу очеретом. Невеликий тростинний мис теж стане хорошим місцем, так як саме там щука може чекати свою здобич.

Щука

Якщо ви ловите рибу на річці, то знайдіть заплави із зворотною течією, купи збитих разом гілок і колод, прибережні канави. Тут не діє правило пошуку незвичайного місця, де, швидше за все, таїться риба. Зверніть увагу на поведінку мальків. Якщо десь ви помітили, що дрібні риби розбігаються, іноді утворюють "віяла", то вони налякані саме щукою.

Окунь

Ловля окуня в травні

У травні дуже захоплююча окунева рибалка, адже він буде відмінно брати гнойового хробака, мотиля і опариша, а також апетитні бутерброди з них. Найкраще місце для лову окуня – кромка очерету і кордон чистої води з підводними заростями.

Замість гачка для лову окуня використовуйте велику мормишку (краще сріблясту), насадіть на неї опаришів або мотилів. Незважаючи на те, що рибалки не люблять хвилі на воді, з нею клювання будуть частішими. Це пояснюється тим, що завдяки хвилі мормишка починає коливатися – грати. Ця гра привертає увагу окуня, приманка стає для нього апетитнішою.

Травневий судак

У період в кінці травня судак нереститься. Якщо перед нерестом спостерігається активність, то під час нього її немає. Якщо весна почалася рано, то в травні самки судака починають відпочивати, а самці – охороняти ікру. Тому має сенс спробувати зловити судака тільки до початку червня.

При ловлі можна використати живцьову снасть: кружки, жерлиці, донки і просто поплавкові вудки. В якості наживки на судака візьміть дрібних рибок з витягнутим тілом типу пічкура, плотви або уклейки. На донку можете насаджувати не тільки рибу, але і її окремі частини, мальків, черв’яків, дрібних раків.

Судак

Лящ і плотва в травні

Лящ з пліткою нерестяться в кінці квітня. Тому протягом усього травня, включаючи останній тиждень весни, триває активний жор. Плотва відмінно ловиться з використанням поплавкової снасті. На гачок при цьому насаджують тісто, річковика, хробака або опариша. Якщо використовувати прикорм, то кльов буде стабільним і активним.

Для лящової риболовлі підгодовування обов’язкове, а ловити його можна на звичайну поплавкову снасть. В якості наживки використовуйте пучки опаришів або черв’яків. Дуже зручно ловити ляща на донку з годівницею в будь-який час дня чи ночі. Для вилову трофейного ляща використовуйте личинку міноги. Щоб зловити веретенку, потрібно проціджувати мул, набираючи його в затоплених прибережних канавах.

Риболовля на іншу білу рибу в травні

У травні не завжди вдала риболовля на лина, сазана і коропа, карася. Це пов’язано з тим, що найчастіше ця риба нереститься в кінці травня. До нересту спостерігається активність. І якщо нерест зрушиться на червень, то в кінці травня можна спробувати щастя.

Карась

Поки не настав нерест, можна ловити карасів та інших риб не тільки поплавковою вудкою, а й фідером, донкою. Поки вода ще не прогрілася, ловіть на невеликих глибинах. Лінь і короп з карасем надають перевагу ховатися в корчах, серед торішньої рослинності під водою, у очеретяних заростях. Наприкінці травня починають рости водорості, які тут же стають їжею для голодної риби. Щоб утримати рибу в точці ловлі, необхідно її підгодовувати.

В якості насадки краще використовувати пучок опаришів, гнойового черв’яка або кукурудзи. Для примхливої ​​риби розпарте вівсяні пластівці, замісіть тісто. Така приманка розохотить апетит у будь-якої риби. Щоб тісто довго не злазило з гачка, вмісіть в нього ватні волокна.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, риба відправила чоловіка на лаву підсудних.

Як повідомляв Знай. ua, рибалка витяг з вузькою лунки річкового гіганта довжиною 1,4 метра.

Також Знай. ua писав, що азовське море позбавило українців головного продукту, наполовину менше.