У Львівській області вибухнув скандал навколо каплиці, поставленої на території історико-культурного заповідника "Стільське городище" в селі Дуброва, Миколаївського району.

Як повідомили на сторінці Facebook-спільноти "Львівське Опілля", в заповіднику вже два тижні йдуть будівельні роботи на території пам'ятки археології національного значення.

"У селі Дуброва, впритул до Стільського городища, майже два тижні ведуться будівельні роботи – масштабні насипи ґрунту, і встановлюють фігуру Матінки Божої. Роботи не є санкціонованими ані місцевою ОТГ (об'єднаною територіальною громадою), ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади. При цьому жодної реакції з боку обласної влади досі немає", – йдеться у повідомленні.

Скандал виник після того, як у Мережі з'явилося фото – біля пам'ятника зробили насип, бетонні сходи і встановили капличку.

Таке втручання в історичний ареал обурило багатьох археологів і краєзнавців.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще
Археологи зазначають, що Стільське городище – це столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія -прадавня батьківщина сучасної Хорватії, і саме це село було її столицею. Тут вирувало життя у VIII-X столітті.
У спільноті також додали довідку про те, що Стільське городище – столиця середньовічної Білої Хорватії (стародавньої батьківщини сучасної Хорватії), колись великої країни на території Прикарпаття.

“Львівське Опілля” вимагає реакції щодо спотворення Стільського Городища У селі Дуброва впритул до Стільського...

Geplaatst door Львівське Опілля op Maandag 4 mei 2020

У той же час, староста села Андрій Васильковський розповів, що скульптуру Матері Божої встановили місцеві мешканці своїм коштом. Він не вбачає нічого дивного у тому, що місцеві самовільно вирішили встановити скульптуру Матері Божої на території заповідника, проте каже, що цей випадок розглянуть у сільраді та вирішать, як реагувати.

#SaveStilsko

Geplaatst door Vadym Dmytriv op Maandag 4 mei 2020

Капличка викликала суперечливі реакції серед користувачів соціальних мереж. Однак, більшість людей відверто обурюється через роботи на території пам'ятки історії.

У мережі також з'явилися уїдливі колажі на тему незаконного будівництва на території історичної пам'ятки.

фотожаба, Facebook
фотожаба, Facebook

У чому історична цінність Стільського городища?

Стільсько — язичницьке городище у Миколаївському районі, засноване у VII століття. До 993 року було столицею Білої Хорватії. Стільське городище включене до пам'ятки археології національного значення "Городище". У 2001 році Стільське городище внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Історико-культурний заповідник "Стільське городище" створили у 2015 році рішенням Львівської обласної ради. До заповідника входять входять Стільське городище, городище-святилище в урочищі "Печера", поселення біля села Ілів, пам’яткa природи та історії в урочищі "Диравець", печерні комплекси природного й антропогенного походження в урочищі "Лиса", давні гідротехнічні споруди на річці Колодниці, курганні могильники.

Урочище Диравець – це головна частина язичницького святилища у селі Дуброва, яке витесали у середині VIII століття. В урочищі Диравець збереглися залишки 21 келії, де колись жили монахи. В окремих із них є добре збережені рештки вівтарних ніш, де розміщували ікони, а також мощі святих.

За фактом пошкодження пам'ятки поліція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.298 КК України. Причетним до вандалізму загрожує п'ять років в'язниці.

За фактом пошкодження пам'ятки археології національного значення "Городище" на Львівщині зареєстровано кримінальне...

Geplaatst door Прокуратура Львівської області op Dinsdag 5 mei 2020

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Києві невідомі просто з-під носа поцупили старовинні пам'ятки архітектури

Як повідомляв портал Знай.ua, у Львові хочуть побудувати сучасний бізнес-центр на місці Ратуші.

Також Знай.ua писав, найвідоміша пам'ятка архітектури постраждала від стихії