Як стало відомо, колишні власники більше не зможуть повернути примусово відібрані банківські організації або отримати за них якусь компенсацію. Про це йдеться в прийнятому Радою "антиколомойському законі". Політологи припускають, що президент Володимир Зеленський довів, що не є маріонеткою олігарха, проявивши державницьку позицію.

Вітають таке рішення парламенту і фінансисти, які сповнені оптимізму, що тепер нарешті відновиться співпраця України з МВФ. Однак, крім очевидних вигод для державного бюджету та фінансової системи, прийняття "антиколомойського закону" несе шкоду, причому кожному громадянину, пише видання ubr.ua.

Банкомат, фото: prostofinovo
Банкомат, фото: prostofinovo

Вирішальне голосування

У вівторок, 13 травня, Верховна Рада України на позачерговому засіданні, нарешті, прийняла законопроєкт №2571-д, метою якого є не допустити повернення ПриватБанку його колишнім власникам Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову. Позови останніх, а також позови потерпілих вкладників про незаконну націоналізацію банку в 2016 році зараз успішно проходять судову інстанцію за інстанцією. Про жорстоку боротьбу, яка розгорнулася навколо закону, говорить число запропонованих правок до нього – 16 335, чого не було за всю парламентську історію України – їх внесли, щоб максимально загальмувати процес. Тому зміцнити дух депутатів власної фракції "Слуга народу", яка вже не раз провалювала урядові законопроєкти, прибув до Ради сам президент Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Зусилля не пропали даром – 200 депутатів "Слуги народу" проголосували за "антиколомойский закон", їх одностайно підтримали фракції "Європейська солідарність" (23 "за") і "Голос" (18 "за"), а також депутатська група "Довіра" (16 "за"), не рахуючи позафракційних депутатів. Одностайно виступили і опоненти закону: "Батьківщина" дала "проти" 13 голосів, ОПЗЖ – 28. Їх підтримали і 5 депутатів Зеленського з "рідної" фракції, яких пов'язують з Коломойським. Всього за закон проголосували 270 депутатів, 51 – проти, 29 – утрималися.

"Батьківщина" вважає несправедливою націоналізацію ПриватБанку, там головним борцем проти був Тарута. Але не секрет, що і вплив Коломойського на фракцію теж має місце. У ОПЗЖ є потерпілі від цього закону, а також зіграла роль "опозиційна" позиція. Адже вони теж, як і Юля, розігрують карту зовнішнього управління, вони проти МВФ. А всередині "Слуги" є вплив Коломойського на Дубинського, Василевську-Смаглюк, Бужанського безпосередньо і ще на півтора десятка – непряму", – прокоментував UBR.ua політолог Володимир Фесенко.

Верховна Рада, скріншот: YouTube
Верховна Рада, скріншот: YouTube

Макростабільність

Прийняття "антиколомойського закону було однією з ключових умов МВФ для відновлення ним кредитування, про що прямо говорив і сам президент. Повернення банку або виплата по суду пристойної суми підірвало б державний бюджет, який і так переживає через коронакризу далеко не найкращі часи. Продавивши голосування по закону, Зеленський прямо виступив проти Коломойського, чиїм протеже його раніше називали.

"МВФ поставив умову, що кредитування відновиться тільки в тому випадку, якщо буде гарантія, що ПриватБанк не повернеться до Коломойського і не буде компенсації. Не тому, що МВФ не люблять Коломойського, а тому що надто багато грошей вкладено – 150 млрд грн, тобто $6 млрд, виплата яких є катастрофою для фінансової системи України. Прийняття цього закону зруйнувало міф про те, що "Слуга народу" – маріонетка Коломойського. Громадські та державні інтереси виявилися важливішими", – впевнений Фесенко.

Банкомат, скріншот: YouTube
Банкомат, скріншот: YouTube

Вклади не захищено

Проте, незважаючи на оптимізм влади і фінансистів у "політичному" вирішенні питання ПриватБанку залишається незакритим юридичний аспект проблеми. На думку керуючого партнера адвокатського об'єднання Suprema Lex Віктора Мороза, закон не може мати зворотної сили, а отже, його не можна застосовувати до колишніх власників ПриватБанку.

"Самі депутати перед голосуванням в принципі не приховували, що закон є неконституційним, а прочитавши висновки Науково-експертного управління Верховної Ради, в яких про це прямо вказується, якихось сумнівів щодо неконституційності цього закону взагалі немає. Це приклад для всіх громадян України, що МВФ не є другом України, що фонд переслідує виключно свої комерційні цілі, які не мають нічого спільного з заявленими деклараціями про підвищення стабільності в Україні, про гарантії для інвесторів, про які вони постійно говорять, стабільності банківської системи", – прокоментував UBR.ua адвокат, партнер ЮФ "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Фракція "Батьківщина" вже прямо заявила, що оскаржить закон в Конституційному суді, а значить, боротьбу навколо банку не закінчено, а просто виходить на новий рівень, поки "підходять" інші позови проти ПриватБанку. Крім того, "антиколомойський закон" фактично виступає проти всієї судової машини.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Малюська оголив підводні камені "Антиколомойського" закону.

Як повідомляв Знай.uа "Антиколомойський" закон знову вплинув на рішення МВФ – коли Україна отримає транш.

Знай.uа писав, в ПриватБанку розповіли, чому можуть обнулити ліміт на оплату частинами без попередження.