Сьогодні у Києві та всіх містах України прийнято відзначати День української вишиванки. І навіть за кордоном люди шанують це свято, одягаючи вишиті сорочки. Дізнайтеся: хто та чому вигадав це свято? Яка дата святкування, як відзначають і святкують цей день? Читайте все про святкування Дня вишиванки 2020.

Історія свята, якого числа відзначається День вишиванки?

Одягаючи вишиванку, ми проявляємо свій патріотизм і висловлюємо любов до Батьківщини. Адже всі візерунки на українській національній сорочці мають символічне значення. Люди іншої національності, одягаючи українську вишиванку в цей день, демонструють свою солідарність до нашого народу.

У День вишиванки практично вся Україна одягається у чудові українські сорочки. У минулому й позаминулому роках організовувалися парадну ходу. Однак у 2020 році Київ та інші міста країни на карантині. І така масова хода під забороною.

Тільки свято ніхто не відміняв. В Україні прийнято одягати у цей день яскравий національний одяг із різноманітним орнаментом, незважаючи ні на що. У вишиванці можна відправитися на роботу або просто на прогулянку.

І хоча це свято не міжнародне, до 2020 року воно стало настільки популярним, що в багатьох країнах світу в цей день одягають українську вишиванку. Так, наприклад, у Канаді, в 2019 році у Всеукраїнський День вишиванки канадські депутати прийшли на роботу до парламенту у вишиванках.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Масово одягати традиційний український одяг в Україні почали порівняно недавно - із 2006 року. Ідея відзначати День вишиванки та вшановувати українську національну сорочку належить Лесі Воронюк. Вона була на той момент студенткою університету. Так із студентської ініціативи й виникло це свято вшанування вишиванки.

День вишиванки 2020, скріншот із YouTube
День вишиванки 2020, скріншот із YouTube

Дівчина запропонувала організувати акцію на підтримку українського національного одягу. Деякі її одногрупники, а також студенти із інших груп університету Чернівців та викладачі вузу підтримали її. У один день кілька десятків людей одягли вишиванки.

Із тоо часу не тільки в Україні, а й у всьому світі люди все більше стали одягати у цей день вишиті українські сорочки, прикрашені візерунками із кольорових ниток або вишиті бісером.

Українські вишиванки різноманітні й неповторні. Традиційно ми відзначаємо цей день у третій четвер останнього місяця весни. Таким чином, його відзначають у цьому році 21 травня.

Вишиті сорочки відображають історію українського народу, нашої країни. Національний одяг і її носіння - це відмінна можливість вшанувати давні українські традиції. Крім цього, вишиванки нині у моді. Вони сьогодні стильні, красиві, з трендовими символами й елементами.

Традиції Дня вишиванки: як святкують?

Вишиванка сьогодні, напевно, є практично у кожній оселі. Починаючи із 2006 року, українці вже традиційно підбирають національний український одяг собі та дітям. Ми бачимо у вишиванках навіть найменших у дитячому садку.

Діти йдуть у них до школи не тільки в цей святковий день, але й 1 вересня, і у інші святкові дні. До Дня вишиванки готуються своєрідні вироби: листівки у вигляді сорочки-вишиванки, малюнок-картинка, зроблені вручну український вінок або національний декор.

День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук
День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук

Такі вироби служать незвичайним подарунком із Днем вишиванки. Та й сама вишита українська сорочка - оригінальний подарунок до свята. Цікаво, що візерунки на вишиванках мають своє символічне значення.

Із того часу, як в Україні почали відзначати це свято, традиційно проходять масові паради: тоді всі люди одягають ошатний національний одяг. Організовуються конкурси, акції, фотосесії, проходять флешмоби.

Із кожним роком у різних містах країни додаються якісь свої традиції. Наприклад, у Львові вирішили провести флешмоб «живі вишиванки». Це передбачало демонстрацію вишиванок від українського дизайнера.

Цікаве дійство відбулося раніше у київському Мистецькому арсеналі. Етнопоказ відбувся у 2018 році. До Дня вишиванки у столиці підготувалися ретельно. Відбувся показ мод у етностилі.

У ньому брали участь жінки-військовослужбовці із зони АТО. Вони демонстрували національне вбрання від українських дизайнерів. У Мистецькому арсеналі столиці були присутні у цей день багато хто. Усі відвідувачі прийшли у національних вишиванках.

У цьому ж 2018-ому на одній зі стін вестибюля Науково-технічної бібліотеки ім. І. Денисенка Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського з'явилася незвичайна інсталяція.

Автором настінної витинанки із паперу з візерунками у вигляді традиційного українського орнаменту, яким прикрашають українські національні сорочки, сарафани, спідниці та сукні стала Наталя Манжула. Вона - провідний бібліотекар. І готувала інсталяцію близько півтора місяця.

Виготовляти, вирізати й клеїти протягом декількох днів їй допомагала колега. Разом із Надією Бєлікової Наталія Манжула представила національну блузу-вишиванку, яка зі стіни переходить у рушник.

Відвідувачі у вишиванках влаштовували фотосесію на тлі стильного оригінального полотна із українських національних атрибутів. Інсталяція привертала увагу всіх відвідувачів.

Втім, як і флешмоб «Вишиванка - наш генетичний код», організований студентами університету ім. І. Франка. Загалом в Україні вже пройшло дуже багато різноманітних заходів із такою назвою, пов'язаних із вшануванням вишиванки.

Наприклад, у Харкові традиційно провели масштабний захід, у якому взяли участь тисячі жителів міста та його гостей. Акція сприяла збереженню українських національних традицій і популяризації вишиванки, як складової самоідентифікації кожного українця.

Студенти Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва також приєдналися до заходу. Учасники події мали змогу подивитися святковий концерт біля Оперного театру, де звучали українські народні пісні, танцювали народні колективи міста та області.

День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук
День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук

Які є цікаві факти про вишиванку?

Наша українська вишиванка давнього походження. Історики дослідили її виникнення. І дійшли висновку, що перші види цього одягу з'явилися ще у епоху скіфів до нашої ери.

Є дуже багато свідчень щодо того, що одяг із вишивкою створювався ще до VI століття. А у XIX столітті відомий український письменник, публіцист, поет Іван Франко почав поєднувати вишиванку із діловим костюмом. Він першим одягнув вишиванку із піджаком. У такому образі українці можуть споглядати його на 20-гривневій купюрі.

До речі, найперші вишиванки в Україні використовувалися, швидше, як оберіг. До нас дійшли повір'я, згідно із яким власники вишиванок одягали їх для захисту від злого або лихого ока, поганого наміру.

Якщо сучасними дизайнерами українських сорочок можуть бути як чоловіки, так і жінки, то в минулому цю роль виконували виключно представниці слабкої статі. Адже вважалося, що саме вони є власницями потужної позитивної енергетики, яку під час шиття вишиванки передають їй.

Традиційно сорочки прикрашаються візерунками біля коміра, на рукавах. Якщо це сукня, то внизу, по центру або боків. Орнамент, візерунки й колір вишивки може розповісти про регіон.

Адже у кожній області своя техніка вишивання. І деякі села навіть мають свої особливості у виконанні. У нас у країні сьогодні використовують практично сотню найрізноманітніших вишивальних технік.

Найвідоміші вишивальні техніки на сьогоднішній день - це хрестиком, гладдю, низью, бігунком, плетінням. Час виготовлення однієї вишиванки різний. Її можуть виготовляти як три дні, так і три роки. Це залежить від складності вишивки та техніки виконання, що застосовується.

Сьогодні люди купують вишиванки найрізноманітніших кольорів. Якщо раніше носили переважно білі, то нині можна побачити національний одяг жовтого, червоного, бірюзового, блакитного й навіть чорного кольорів. Але найпоширенішими залишаються все ж таки білі.

День вишиванки 2020, скріншот із YouTube
День вишиванки 2020, скріншот із YouTube

Ще один цікавий факт: найбільша кількість людей, присутніх одночасно у вишиванках, зафіксована у 2011 році у День Незалежності. На центральному майдані Рівного зібралося тоді 6 тис. 570 людей у вишиванках. Ця цифра увійшла до Книги рекордів України.

День вишиванки 2020: чи є конкурси, акції?

У 2020 році пандемія коронавіруса не завадить одягнути вишиванку, щоб прогулятися у ній, піти на роботу або просто сфотографуватися у ній вдома. Більш того, вже організовуються всілякі онлайн-конкурси та акції.

Так, частково святковий захід переміститься сьогодні у інтернет. Наприклад, у Запоріжжі відзначатимуть цей день у віртуальному форматі. Він пройде тут як онлайн-челендж.

Охочих запрошують приєднатися до онлайн-акції, яка триває кілька днів: із 15 до 21 травня. Для участі достатньо сфотографуватися або зняти цікаве відео у вишиванці. І розмістити у соцмережі Фейсбук.

День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук
День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук

Запорізький онлайн-формат називається «Ми діти твої, Україно». Необхідно позначити фото або відео хештегом #яувішіванціzp. У онлайн-челленджі соціальної мережі прийняли участь уже багато хто. Це сьогодні не тільки дитячий, але й дорослий бум. Гарні наряди, зачіски - поспішіть, залишилося дуже мало часу.

У соцмережах можна знайти акції із Києва та інших міст. Сьогодні навіть розігруються вишиванки онлайн. Приймайте участь у онлайн-конкурсах на кращу історію своєї вишиванки!

Виставляйте свої фото або відео. Отримуйте цікаві призи та покажіть світу себе та свою вишиванку! Беріть участь у акціях, конкурсах малюнків, ескізів, фотоконкурсах. Вдалого всім інтернет-голосування!

До речі, конкурси та розіграші, пов’язані з вишиванкою, проходять не тільки у травні. Вони характерні для вересня, липня, грудня або будь-якого іншого місяця. Наприклад, у серпні 2016- го було розпочато конкурс для тих, хто бажав відзначати 1 вересня у вишиванці.

Найчастіше атмосфера, яка панувала на святі, приуроченому Дню вишиванки, сповнена патріотизму й любові до України. Традиційний український наряд - це наш національний код і оберіг, який об'єднує і є нашою духовною опорою. Зі святом!

Фото, картинки

День вишиванки 2020, скріншот із YouTube
День вишиванки 2020, скріншот із YouTube

День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук
День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук

День вишиванки 2020, скріншот із YouTube
День вишиванки 2020, скріншот із YouTube

День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук
День вишиванки 2020, скріншот із Фейсбук

День вишиванки 2020, скріншот із YouTube
День вишиванки 2020, скріншот із YouTube

Відео