У травні православні віряни відзначають важливе християнське свято – День святого Миколая Чудотворця. Розповідаємо, як потрібно загадувати бажання в цей день, чи можна купатися і працювати, а також як правильно читати молитву, яка змінює долю за 40 днів. Про історію, традиції і заборони свята – читайте в нашому матеріалі.

Коли відзначають свято

День святого Миколая в травні православні відзначають 22-го числа. Це один з двох головних свят, присвячених Миколі Чудотворцю, – другий буде в грудні.

День Святого Николая, фото: pixabay

Традиції свята

Традиційно в день свята, присвяченого Святому Миколаю, в храмах проходять божественні літургії. А у вірян заведено звертатися до 40-денної молитви, що змінює долю.

Так, вважається, що якщо звертатися до Миколая Чудотворця 40 днів поспіль, життя може кардинально змінитися. Бідні знайдуть фінансовий добробут, хворі зціляться, самотні зустрінуть свою любов, а безробітні отримають посаду.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Для людей, які працюють в полі – це була важлива дата, тому що саме в кінці травня починається сезон. Люди виводили вперше в поле пасти коней, починали сіяти гречку і стригти овець.

Для українців Микола Чудотворець завжди був найбільш шанованим і відомим святим. Його вважають захисником дітей, особливо сиріт. Також цей святий вважається дуже важливим у людей, що працюють в море – Миколу часто називають заступників моряків.

Щоб молитися цьому святому правильно, слід дотримуватися кількох простих правил. Ось вони:

  • заборонено звертатися до Небес під час літургій, просити святих про диво найкраще у вільний час, таємно і поза храмом;
  • під час молитви слід використовувати виключно канонічні тексти, слова потрібно читати уважно, уникаючи в їх зміст;
  • до Бога або Святого слід звертатися протягом сорока днів поспіль, при цьому важливо стояти на колінах обличчям до ікони;
  • особисті прохання можна формулювати тільки після прочитання молитви.

У давнину вважалося, що ранкова роса в день Миколая має особливу магічну силу – дівчата вмивалися нею лице, щоб зберегти молодість і красу.

Також вважається, що Святий Миколай протегує закоханим, тому молодята і ті, хто збирався грати весілля, просили захисту і допомоги у святого.

У свято літнього Миколи всі намагалися одягнутися в новий святковий одяг, щоб вшанувати Миколу Угодника. Вони знали, що цей святий більше всіх наближений до Господа і може виконувати прохання людей.

На це релігійне свято можна працювати: по дому, по господарству та на кухні. Тому господині в цей день намагалися привести і порядок в будинку, тому що святий не любить безладу.

День Святого Николая, фото: pixabay

День Святого Миколая: заборони свята

Як і на більшість інших православних свят, на День Миколая не рекомендується займатися важкою працею – наприклад, робити ремонт, колоти дрова, шити. При цьому прибирати і готувати дозволено – тому господиням слід обов'язково прибрати свій будинок, бо зустрічати православне свято в брудному житлі заборонено. Так, ви покажете Богу свою неповагу.

Однак слід завжди пам'ятати, що православні свята потрібні для душевного відпочинку, щоб людина могла поміркувати про життя, про свої правильні і неправильні вчинки.

У цей день категорично забороняється лаятися і сваритися, а також бажати комусь зла. Згідно з повір'ям, вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.

На свято 22 травня треба організовувати сімейні застілля. Однак не можна зловживати спиртними напоями, адже це дуже важливе православне свято. Дозволено лише кілька келихів червоного вина.

Хоча в Біблії і не йдеться про сексуальні стосунки в цей день, церковники радять відмовитися від інтимної близькості.

Також дуже сувора заборона стосується магічних обрядів або заговорів. І взагалі, церква відкидає будь-які ритуали, навіть якщо вони спрямованим на благо. Це гріх!

У давнину вірили, що в день Миколая категорично заборонено давати в борг. Це стосується не тільки грошей, але і будь-яких інших речей, навіть їжі. Вважається, що таким чином людина ризикує віддати своє щастя й удачу.

Після святкового застілля не можна прибирати зі столу їжу, а тим більше її викидати. Згідно з повір'ям, стіл слід залишити на всю ніч, щоб померлі також могли відзначити свято.

У День Святого Миколая 22 травня не рекомендується купатися в озерах і річках. У давнину люди вірили, що в цей час прокидаються духи, які можуть забрати людину в жертву.

Ще одна заборона стосується сільськогосподарських робіт. Якщо ви планували в цей день попрацювати на своєму городі чи в саду, то від цієї ідеї краще відмовитися.

Під забороною – вечірки, галасливі гуляння і застілля. Це свято слід провести в компанії найближчих родичів або друзів, проте святкування повинно бути тихим – без караоке, дискотек і танців.

Згідно з давньою приймете, в день Святого Миколая категорично не можна протикати землю гострими предметами – інакше може трапитися біда.

Також священнослужителі не рекомендують в цей день проводити весілля, таїнство хрещення і вінчання.

День Святого Николая, фото: pixabay

Молитва на День Святого Миколая

Дуже важливо молитися – адже це головна традиція, яка допомагає вірянам зв'язатися з Небесами. А кращі молитви, пов'язані з Миколою Чудотворцем, читайте далі.

***
Радуйся, всяких исцєлєний источничє; радуйся, лютєє страждущєх помощничє! Радуйся, зарє, сияющая в нощє грєховной блуждающим; радуйся, росо нєботочная в знои трудов сущєм! Радуйся, подовая трєбующим благостроениє; радуйся, уготовєєй просящєм изобилиє! Радуйся, многажды прошєниє прєдваряй; радуйся, старым сєдинам силу обновляй! Радуйся, многєх заблуждєний от пути истиннаго обличитєлю; радуйся, таин Божиєх вєрный служитєлю. Радуйся, яко тобою завєсть попираєм; радуйся, яко тобою благонравное житиє исправляєм. Радуйся, Николає, вєликий Чудотворчє, радуйся, Николає, вєликий Чудотворчє, радуйся, Николає, вєликий Чудотворчє!

***
Всєблагой отчє Николає, вєликий и дивный чудотворєц! Воззри на мєня ласково и выслушай просьбу мою. Прєзри на грусть сєрдца моєго и єго вздох. Ты, который имєєшь смєлость приступить к Господу, выпросє у Всєвышнєго прощєния всєх грехов моих: сознатєльных и бєссознатєльных, словом, дєлом или помышлениєм. Помоги приступить мнє к всємилостивому Сєрдцу Христа Чєловєколюбца, чтобы ради твоих заслуг Господь простил єти вины и даровал мнє милость [текст вашей просьбы]. Аминь.

***
Святой Николай Чудотворєц, защитник и благодєтєль. Очисти мою душу от приставучєй зависти и злобы сквєрных людєй. Коли работа нж спорєтся по окаянному умыслу, врагов нє наказывай, а помоги им справится со смутой в душє. Коли сажа на мнє грєховная, искрєннє раскаиваюсь и прошу чудодєйствєнной помощи в работє правєдной. Ниспошли мнє работу по совєсти, а зарплату по труду. Да будєт так. Аминь.