Двомісячний карантин став стресовим періодом для багатьох з нас. Навряд чи залишилися люди, яким не довелося міняти свої звички і знайомий уклад життя. Доводилося працювати віддалено, скоротити свій робочий день або зовсім взяти відпустку за свій рахунок. Але кінець самоізоляції зовсім близький. І що ж робити, щоб повернення до колишнього життя не стало новим, ще більшим стресом?

Сертифікований міжнародний командний коуч, автор проєкту Free Soul Роман Кириченко розповів Знай.uа, як вийти в світ після тривалої самоізоляції і почати все спочатку.

Роман Кириченко, фото з особистого архіву коуча
Роман Кириченко, фото з особистого архіву коуча

1. Відновіть свій робочий графік вже зараз.

Самоізоляція була занадто тривалим випробуванням для нашої свідомості і організму в цілому. Прийнято вважати, що нові звички формуються за 21 день, а за два місяці могли змінитися навіть спосіб життя і мислення.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Думка про те, що люди приступлять до виконання обов'язків з новими силами після "відпочинку" помилкова. Тому, щоб повернення на роботу було як можна менш болючим, налагодьте свій домашній графік у відповідності з робочим вже зараз. Не відкладайте на потім, буде тільки складніше.

Що конкретно потрібно зробити:

  • прокидайтеся раніше, приступайте до виконання справ не в 11:00, як це було на карантині, а в 9:00, як це буде з його закінченням;
  • обідайте точно, як в офісі – 13:00;
  • закінчуйте роботу суворо 18:00.

Дотримуйтесь правил, тоді вам буде легше повернутися до звичного ритму, а стрес, пов'язаний з виходом в офіс, буде мінімальним.

робота в офісі, фото: Pxhere
робота в офісі, фото: Pxhere

2. Слідкуйте за своїми бажаннями.

Якщо ви відчуваєте, що вам набагато комфортніше і ефективніше працювати з дому – домовтеся про це з начальством і колегами. Якщо у вас свій бізнес – організуйте так, щоб все продовжувало працювати дистанційно і далі.

За час карантину ви могли освоїти відеодзвінки, віддалені зустрічі, онлайн-планування. Якщо ні, вивчіть інструменти, які допоможуть вам максимально ефективно організувати робочий процес.

Якщо ви все ж налаштовані на вихід в офіс, варто подумати про те, що у ваше життя повернуться поїздки, пробки та подразнення, що пов'язані з ними. Варто себе морально підготувати і до цього. Не забувайте подбати про свою безпеку, адже скасування карантину не означає, що вірусу вже немає.

Офіс на карантині, фото Pixabay
Офіс на карантині, фото Pixabay

3. Дивіться сміливо в майбутнє, не озираючись назад.

Повернення до звичного життя буде відбуватися з урахуванням нових реалій, це потрібно враховувати. Ви можете відчувати страх невідомості, невизначеність, і це абсолютно нормально. Але сила цих емоцій залежить тільки від вас. Не дайте їм керувати вашим життям.

4. Зробіть висновки, проаналізуйте свій стан.

Для цього потрібно відповісти на ряд питань.

  • Як ви себе почували, коли почався карантин?
  • Ви були готові до такої раптової і непростої ситуації?
  • Що ви будете робити, якщо знову доведеться самоізолюватися?

Якщо ви відчували труднощі будь-якого характеру – від емоційних до фінансових – особливо ретельно подумайте над цим питанням. Постарайтеся знайти рішення проблем і змінити своє життя так, щоб мінімізувати втрати.

5. Залиште час для улюблених занять і творчості.

Це заряджає енергією і покращує настрій. Обов'язково включіть в життя прогулянки, пробіжки і різні активності на природі. На карантині всім нам цього не вистачало.

Ліс, природа, прогулянки, ілюстративне фото: pixabay.com
Ліс, природа, прогулянки, ілюстративне фото: pixabay.com

Нагадаємо, раніше повідомлялося, як налагодити сексуальне життя на карантині, якщо поруч діти і маса проблем.

Якщо ви на "удальонці", читайте поради Романа Кириченка, як навчитися правильно працювати з дому.