Батьки зобов'язані забезпечувати дітей, це гарантується законодавством України. Але що робити, якщо хтось з батьків відмовляється допомагати неповнолітньому сину чи доньці? У цьому випадку може допомогти примусове стягнення аліментів.

Сьогодні ми поговоримо про стягнення аліментів у наказному провадженні (спрощений порядок). Матеріал підготовлено на основі порад адвокатки Юлії Кулик, розміщених в Facebook-группі Безоплатна правнича допомога.

Дитина, фото: Getty Images
Дитина, фото: Getty Images

Існує вичерпний перелік вимог, з якими особа може звернутись до суду в порядку наказного провадження.

Щодо аліментних зобов’язань, то судовий наказ може бути видано лише у разі, якщо заявлено вимогу про стягнення аліментів (п. 4, п.5 ч. 1 ст. 161 ЦПК України):

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще
  • у розмірі 1/4 — на одну дитину, 1/3 — на двох дітей, 1/2 — на трьох і більше дітей заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку;
  • на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У разі якщо в заяві про видачу судового наказу містяться вимоги, частина з яких не підлягає розгляду в порядку наказного провадження, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу лише в частині цих вимог.

У разі якщо заявлені вимоги між собою взаємопов’язані і окремий їх розгляд неможливий, суд відмовляє у видачі судового наказу.

Це означає, що вимоги заявника повинні бути сформульовані саме таким чином як це передбачено п. 4 або п.5 ч. 1 ст. 161 ЦПК України.

У разі заявлення іншого розміру аліментів, що прямо не передбачено законом, суд постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Обов’язковою умовою є те, що ця вимога не повинна бути пов’язана із встановленням чи оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб.

Тобто якщо особа, окрім стягнення аліментів у відповідному розмірі, заявляє вимогу про встановлення чи оскарження батьківства/материнства або вимогу про позбавлення батьківських прав (де обов’язковою є участь органу опіки та піклування), справа не може бути розглянута за правилами наказного провадження.

Щоб звернутися в порядку наказного провадження, потрібно подати ЗАЯВУ ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ, яка повинна відповідати вимогам встановленим в статті 163 ЦПК України, а саме:

Заява про видачу судового наказу подається до суду у письмовій формі та підписується заявником або його представником.

Недоліком наказного провадження є проблема підтвердження зареєстрованого у встановленому порядку місця проживання (перебування) боржника.

У разі якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження такої заяви, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника.

Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника має бути надана протягом п’яти днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання (перебування) особи відповідного звернення суду.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Аліменти будуть перераховувати на особистий рахунок дитини.

Як повідомляв портал Знай.ua, Аліменти в Україні: боржникам буде несолодко.

Також Знай.ua писав, що Львів'янин заборгував дитині аліменти і намагався купити "перепустку" на заробітки в Польщу - горе-татуся спіймали на гарячому.