В Україні мають намір витратити на приватизацію кімнат у гуртожитках 1,3 млрд грн - вони передбачені на благоустрій будівель і на компенсацію власникам.
Читайте Знай в Google News!

За держпланом передачі гуртожитків, понад 68 тисяч мешканців зможутьна практиці реалізувати свої права.

Багато гуртожитків ще в 90-х була приватизована разом з підприємствами, в комплекс яких вони входили. Інша ж залишилася на балансі держави. Тепер гуртожитки потрібно передатина баланс ОТГ - така процедура.

У Раді розробили законопроєкт №4325 Про Загальнодержавну програму на 2021 рік з передачі гуртожитків у власність ОТГ, яким передбачається фінансування необхідних для цього заходів.

З 1,271 млрд грн, велика частина (1 млрд 027 млн) виділена на оновлення документації та ремонтні роботи – дані витрати, згідно з проектом закону, повинні повністю взяти на себе місцева влада - оновлення документації, капітальний ремонт, ремонт ліфтів і дахів тощо.

Гуртожиток у місті Вишневому під Києвом, фото: bbc
Гуртожиток у місті Вишневому під Києвом, фото: bbc

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Сума заходів розрахована виходячи із загальної площі всіх гуртожитків (1,141 млн м2). На ремонт одного квадратного метра планується витратити 900 грн.

  • 507 млн. грн піде на 271 гуртожиток, які перебувають у держвласності;
  • 519,8 млн. грн - на ремонт і оновлення документації 219 гуртожитків, які перебувають у власності комунальних підприємств.

Всього планується підготувати до передачі в ОТГ та вдосконалити 490 гуртожитків. Вони знаходяться практично в кожній з областей України.

З іншого боку, передача житла можлива лише за згодою балансоутримувача, в тому числі комунальних і приватних власників, яким за передачу будівель пропонується компенсація. Вона визначається виходячи з ряду факторів, але, як зауважив Анатолій Топал, не відповідає ринковій вартості ("$39 тис.на підприємство – це ні про що").

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, правила податків на нерухомість в Україні стали жорсткішими.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям доведеться сплатити податок на нерухоме майно.

Також Знай.uа писав, українцям пояснили, як обміняти "хрущовку" на нову квартиру.