Дихальна гімнастика після коронавірусу особливо важлива у процесі реабілітації. Адже організм потребує відновлення.

Читайте Знай в Google News!

Добіркою дихальних вправ поділилася лікар-реабілітолог Діна Сейфулліна. Така гімнастика допоможе відновити легені після важкої хвороби.

Діафрагмальне дихання

Розвиває нижню частину легенів. Тут знадобиться працювати животом. У положенні сидячи покладіть одну руку на груди, а іншу на живіт трохи вище пупка. Зробіть глибокий вдих, ви відчуєте, як опускається діафрагма і виходить живіт. Потім видихніть і втягніть живіт, щоб діафрагма піднялася.

Дихальні вправи, фото: кадр з відео
Дихальні вправи, фото: кадр з відео

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Вдих завжди потрібно робити носом, а видих - крізь злегка стислі губи і зуби. Вправу слід робити кілька разів в день з 10 повторами.

Нижньогрудне дихання

Перший варіант - покладіть руки на нижні ребра. На вдиху вони повинні роздуватися, а на видиху — стискатися. При цьому потрібно злегка допомогти їм руками.

Другий варіант - робити потрібно те ж саме, але обхопити себе руками. Таку вправу можна повторювати від 5 до 10 разів.

Средньогрудне дихання

Перший варіант - поставити руки на середні ребра, зробити глибокий вдих. Ребра знову повинні роздуватися, а на видиху — стискатися за допомогою рук.

Другий варіант - обійняти себе двома руками, як в попередній вправі. Але при цьому руки повинні знаходитися на середніх ребрах.

Дихальні вправи, фото: кадр з відео
Дихальні вправи, фото: кадр з відео

З'єднання двох видів дихання

Покладіть кисті рук на плечі. На вдиху підніміть зігнуті руки в сторони, розтягуючи грудні м'язи. А на виході опустіть руки, злегка притискаючи ребра плечима. Повторюйте вправу від 5 до 15 разів.

Робота грудної клітини

Тут працюватиме одна половина грудної клітини, щоб краще розтягнути дихальну мускулатуру. На вдиху витягніть ліву руку вгору вздовж тіла над головою, розтягуючи всю половину грудної клітини. На видиху притягніть ліву руку назад до грудної клітки, стискаючи її.

Повторювати вправу на ліву і праву сторону від 5 до 10 разів. Для початку буде достатньо 3-5 разів, адже непотрібно себе навантажувати.

Скручування

На вдиху підніміть ліву руку, зігнуту в лікті вгору і в сторону, розтягуючи грудні і міжреберні м'язи. На виході опустіть руку до протилежного коліна, намагаючись торкнутися до нього. Потрібно втягувати м'язи живота на видиху. Повторювати вправи з лівого і правого боку 10-15 разів.

Дихальні вправи, фото: кадр з відео
Дихальні вправи, фото: кадр з відео

Вправа для легень

На вдиху підніміть і розправте широко руки в сторони. А на виході з'єднайте руки перед собою, трохи заокруглюючи спину і стискаючи грудну клітку.

Вправа для діафрагми

Надуйте живіт на вдиху, піднімаючи руки вгору і з'єднуючи лопатки. При цьому розверніть долоні назовні. На видиху розтягніть лопатки, втягніть живіт і поверніть руки назад.

Вправа для інтенсивного відновлення

На вдиху зробіть велике коло руками. Далі стягніть руки донизу на видиху, притискаючи їх до ребер. При цьому видих повинен бути сильнішим. Цю ж вправу можна робити у зворотну сторону. Вона підійде для тих, хто встиг відновитися після хвороби.

Лікар-реабілітолог рекомендує повторювати цей комплекс протягом 2 місяців.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський у День писемності та мови розповів, як не стати схожим на Азарова. Також глава держави розповів, як сам вивчав українську мову.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Верховну Раду "замінували": у поліцію поступив анонімний дзвінок

Також "Знай.ua" писав, в Україні зростуть акцизи на алкоголь: як зміняться ціни на пиво, вино та горілку