"КОВАЛЬ ЛЮДОТА" - це автограф майстра на мечі тисячолітньої давності, який археологи знайшли на Полтавщині у 1890 році. Зараз артефакт зберігається в Національному музеї історії України.

Читайте Знай в Google News!

Унікальний напис на ньому свідчить про два надважливих факти в історії української держави, стверджує Радіо. Свобода:

1. Про українську мову - саме вона була розмовною мовою тисячолітньої України-Русі (бо не "ковач" – як то болгарською, або "Кузнец" – як то російською, а саме "коваль").

2. Про рівень освіченості тих часів – адже грамоту знали не тільки князі і священнослужителі, а й звичайні ремісники.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Тисячолітній меч, фото: Національний музей історії України.
Тисячолітній меч, фото: Національний музей історії України.

Так, у Національному музеї історії України розповідають, що Походження меча найімовірніше з Полтавщини або десь північніше. Однак про свідчення унікального напису не говориться ні слова.

Тисячолітній меч, фото: Національний музей історії України.
Тисячолітній меч, фото: Національний музей історії України.

Раніше повідомлялося, що Лариса Ніцой — відома українська дитяча письменниця. В останні роки жінка активно ділиться своєю політичною і громадянською позицією, критикуючи уряд.

Зараз вона опублікувала нове звернення у соціальній мережі Facebook. Ніцой заявила, що була присутня на епохальній події світового значення.

" не знаю, чи показувало телебачення цю подію (камер було багато). Тому що ми, українська нація, повинні були б це обговорювати в кожному будинку, а не слухати ті помиї з ранку до ночі, якими нас годують з телевізорів", — почала розповідати Лариса в публікації.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, у Стародавньому соборі несподівано знайшли кам'яне "Селфі", століттями залишалося непоміченим.

Як повідомляв Знай. ua, у Дніпрі на дні річки виявили затоплене кладовище, це може переписати історію.

Також Знай. ua писав, що Ніцой побувала на епохальній події, яку обійшли ЗМІ.