Ось і добігає кінця 2020 рік, закінчення якого безумовно очікували мільярди людей по всій планеті.

Рік, що минає, увійде в усі підручники та історії і точно запам'ятається кожному з нас і переважно, по неприємним приводам.

Однак, нам відставити убік сумні і тривожні теми і подумати про хороше, а точніше - про те, як відзначити Новий рік.

У цій статті ми зупинимося не на українських новорічних традиціях, а на зарубіжних. Ми розглянемо найбільш незвичайні і цікаві новорічні звичаї зустрічі Нового року, факти з історії різних народів світу, деякі з яких можете спробувати і ви.

Як відзначають Новий рік в Європі: історія

Новий рік: джерело: YouTube
Новий рік: джерело: YouTube

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У країнах Західної Європи більшою популярністю і пошаною користується свято Різдва, яке відзначається 25 грудня. Однак Новий рік також широко відзначається і є вихідним днем ​​в країнах ЄС і Східної Європи, Балтії (Литві, Швеції, Естонії, Латвії), Голландії, Португаліі,Даніі і багатьох інших.

Німеччина

Сьогодні в Німеччині Новий рік - не сімейне свято. Німці проводять Різдво в колі сім'ї, але Новий рік вони відзначають з друзями і знайомими, влаштовуючи гучні вечірки вдома, на вулиці чи в закладах.

У святкову ніч прийнято влаштовувати гуляння на вулиці, танцювати, співати пісні і запускати феєрверки.

Італія

В Італії також прийнято галасливо зустрічати Новий рік, до якого готуються за кілька місяців до настання 31 грудня.

Італійці влаштовують домашні вечірки, на яких гуляють в компанії друзів і членів сім'ї, накривають смачний стіл, випивають і відриваються на всю, вірячи, що гарний настрій в новорічну ніч дозволить весело провести і весь рік. Відзначимо, що Італія відзначає свята з 24 числа по 2 грудня. Таким чином, весь тиждень в Італії є не робочим.

Франція

У Франції Новий рік прийнято зустрічати вдома за пишним столом. Атрибут свята - шампанське, пляшку якого важливо відкрити під бій курантів, відразу ж після виступу президента зі святковою промовою по телевізору.

При цьому, на столі завжди можна знайти найзнаменитіші страви місцевої кухні - сири, м'ясо, качку, фуа-гра ікру і устриці.

Данія

Жителі скандинавської країни починають відзначати Новий рік з шести вечора. Саме в цей час, згідно з традицією, королева виступає з урочистою промовою перед поданими. Після - прийнято сідати за святковий стіл. Після бою курантів можна веселитися - вдома, на вулиці або сходити в гості до друзів або родичів.

Святковий стіл, за традицією, складається зі страв місцевої кухні: пюре, квашеної капусти, запеченої риби, пудингу і інших делікатесів. Новий рік відзначають з сім'єю, незалежно від того, хто з якого міста приїхав для того, щоб разом провести час.

Шотландія

У Шотландії є свій особливий святковий ритуал - Хогмані. 31 грудня шотландці підпалюють бочки з дьогтем і котять їх по вулицях. Деякі з них починають готувати дьоготь ще в серпні, так як вважається, що перший, хто проведе ритуал, стане найуспішнішим в новому році, а останніми - невдахами. Вважається, що таким чином можна позбутися від усього поганого, що було в Старому році і почати нове життя. Крім того, глава сімейства в Шотландії відкриває вхідні двері в будинок в Новорічну ніч, тим самим пускаючи Новий рік в житло. В останні роки цієї традиції дотримуються всі рідше, але саме вона те, що чекали і чекають шотландці найбільше на Новий рік.

Фінляндія

Фіни особливо не заморочуються з святкуванням Нового року, вважаючи, що найголовніше - гідно відзначити Різдво. Однак, у них є особлива новорічна традиція - ворожіння на воску. Вважається, що в святкову ніч можна дізнатися, що для тебе приготував Новий рік і майбутнє. Встигнути поворожити на Новий рік - найважливіша частина в святі для кожного фіна, чий скандинавський дух не заважає йому вірити в містику.

Об'єднане Королівство

У Британії, також як і в Ірландії і в тій ж Швейцарії, Новий рік вважається не таким важливим святом як Різдво, але англійці також святкують його, накриваючи скромний стіл з гарячим, закусками, десертом і шампанським. Також під Новий рік є традиція цілуватися під гілкою омели, вважаючи що це приносить удачу. Крім того, британці витрачають величезні гроші на святкові салюти, які є важливою частиною їх Нового року. Святкує і королівська сім'я, яка коротко вітає британців по ТБ і в соціальних мережах.

Новий рік в США: які традиції в Америці?

Новий рік: джерело: YouTube
Новий рік: джерело: YouTube

В Америці, свято з Дідом Морозом відзначають лише наші емігранти, які організовують звичне для нас свято для своїх дітей. У США зараз основна увага приділяється до підготовки святкування Різдва, але американці також люблять справляти і Новий рік.

У США прийнято організовувати гучні вечірки, на яких гуляють не тільки члени сім'ї, а й всі друзі і сусіди. Відзначимо, що дітям на Новий рік подарунки не дарують, свої презенти вони отримують тільки на Різдво. Один з головних символів Нового року - це салюти. Також американці люблять дивитися святкові передачі і концерти, багато з яких проходять на великих площах і транслюються в прямому ефірі.

Новий рік в США - час підбиття підсумків і створення планів на наступний рік. Багато американців приділяють для себе хвилинку 31 грудня і формують список цілей і завдань на наступний рік. Відзначимо, що дана традиція зародилася досить недавно, в найближчий рік лише зміцнив даний звичай в суспільстві.

Наша діаспора і американці раніше святкували свято шумно і починали приготування ще восени. Але в епоху пандемії від цієї традиції довелося відмовитися. Сьогодні в нашій діаспорі свято проходить скромніше, ніж в минулі роки.

Новий рік в Японії і Південній Кореї: як язичництво поєдналося з сучасністю

Якщо ви хочете знати, в якій країні зустрічають Новий рік першими в світі, то ви знайшли відповідь - це Японія. У Країні Вранішнього сонця також відзначають Новий рік за європейськими традиціями - тобто в ніч з 31 грудня на 1 січня, хоча раніше японці зустрічали свято весни, як і в інших азіатських країнах.

Японці ретельно готуються до нового року: вибирають і купують подарунки для членів сім'ї і друзів, прикрашають будинок і накривають щедрий стіл, за яким можуть зібратися і кілька десятків гостей.

Незважаючи на те, що Японія - язичницька країна, там також прийнято прикрашати ялинку, а в деяких випадках навіть проводити посівання, так само як і в Україні. Там прийнято влаштовувати тематичні ігри, вітати сім'ю по телефону, якщо її члени знаходяться у від'їзді і дотримуватися ще багато особливостей.

Є в Японії і самобутні традиції. Там прийнято прикрашати кадомацу - виріб із сосни, який повинний знаходитися біля входу в будинок, щоб охороняти його від злих духів і іншої нечисті. На святковий стіл сім'я обов'язково ставить традиційне частування - десерт з клейких сортів рису - моті.

Відзначимо, що в країнах Азії Новим роком можуть називати місцеві звичаї, годинник і дати яких не збігаються з європейськими. Про те, в яких країнах відзначають новий рік навесні, ви також можете дізнатися на нашому сайті.

Останньою новий рік зустрічає Індія і острови Індійського океану, де до сих пір відзначають місцеві свята, які намічені на календарну весну.

Відзначимо, що китайський новий рік святкують в лютому. Його особливість і багаті народні традиції стануть предметом розгляду в наступних наших матеріалах.

Новий рік в Австралії: самі незвичайні приклади святкування і що потрібно зробити

Веселіше і незвичніше всього Новий рік зустрічають в Австралії, де в розпалі літо. З цієї причини австралійці зустрічають свято в купальниках і плавках і влаштовують вечірки на пляжах.

Вночі відкриті всі клуби і бари, які повні веселих австралійців і туристів, для яких їх звичаї є вкрай екзотичними.

В Австралії прийнято влаштовувати на Новий рік різноманітні концерти під відкритим небом, на яких виступають артисти і місцеві зірки.

Також там прийнято наряджати будинок, залишати презенти під ялинкою, дарувати подарунки, що робить австралійський Новий рік схожим на український.

Святкувати по-австралійські, тобто на іншому кінці світу, головний секрет, якому вчаться всі приїжджі, включаючи нашу діаспору.