Прикрашати ялинку на Новий рік багато з нас навчилися ще до того, як почали писати або рахувати. Це частина нашої культури і життя, а з цією традицією пов'язані наші найкращі і світлі дитячі спогади.

Однак, чому ялинка стала символом Нового року, як так вийшло і чому ця традиція стала настільки популярною в різних країнах? - Відповіді на ці та багато інших питань, ви знайдете в нашій статті.

Античне походження новорічної традиції: історія і витоки виникнення

Ялинка: джерело: YouTube
Ялинка: джерело: YouTube

Свято Різдва Христового по дивній випадковості збігається з найважливішим християнським святом - Днем непереможного сонця або Sol Invictus.

Це свято тисячоліттями відзначалося стародавніми римлянами на честь бога Сонця і стало частиною християнських традицій, оскільки перші християни не знали точної дати народження Христа, але знали, коли відзначати День непереможного сонця. Таким чином перші християни, віра яких в Христа була заборонена імператором, могли відзначати своє свято, не турбуючись про те, що їх спіймають за здійсненням власних обрядів, так як римляни святкували своє свято.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Ця історія важлива для дітей і дорослих, які повинні розуміти, що перша ялинка була поставлена ​​під страхом смерті, а сьогодні ті, що прикрашають ялинку продовжують традицію, яка зародилася тисячоліття тому.

Саме про це, потрібно говорити дітям, коли у вас попросять пояснити дитині, чому люди ставлять дерево в своїх будинках і чому ця легенда важлива для того, щоб і вони передали її своїм дітям.

Звідки з'явилася традиція наряджати ялинку: коротко про головне

Ялинка: джерело: YouTube
Ялинка: джерело: YouTube

Відповідно до думки сучасних істориків, традиція ставити в будинок на Різдво і Новий рік свіжу ялину, з'явилася ще в ранньохристиянські часи. Дослідники впевнені, що традиція зародилася на території сучасної Німеччини.

Вважається, що першим до хати ялинку приніс Святий Боніфацій, який в VIII столітті активно проповідував християнство серед язичників.

Стародавні германці поклонялися дубам, вважаючи, що ті є провідниками енергії природи. Щоб довести язичникам те, що дуб не має ніякої магічної сили, Боніфацій зрубав його. Потужне дерево впало на ялина, яка якимось ніяк не поламалася. Побачивши чудо, святий, за переказами сказав: Хай буде вона (ялинка) древом Христа.

З тих пір перші християни почали ставити в будинках на Різдво ялини, а після поширили цю традицію на всю Європу.

Відзначимо, що традиції використовувати дерева і рослини для проведення ритуалів були поширені задовго до християнізації Німеччини. У позаминулому тисячоліття германці ставили в воду гілочки черемхи або фруктових дерев. Вважалося, що якщо вони розпустяться, що сім'ю чекає благополуччя і багатство. Але якщо гілки засихали, то це було поганим знаком і сім'ї готувалися до різних прикрощів.

Середньовічні традиції

Ялинка: джерело: YouTube
Ялинка: джерело: YouTube

Заповіт святого Боніфація почав виконуватися не тільки в Німеччині, але і по всій Європі. Однак багато простих людей не могли собі дозволити поставити вдома ціле дерево, тому вони задовольнялися тим, що прикрашали свої будинки ялиновими гілками, омелою і іншими вічнозеленими рослинами.

У багатих будинках аристократів, купців і ремісників за часів Середньовіччя зародилася традиція прикрашати ялинку. Як перші гірлянди використовувалися солодощі і фрукти, які пізніше знімалися і з'їдалися дітьми, що проживають в будинках.

Тоді ж стало прийнято вінчати ялину зіркою, яку в минулі роки робили з цукру. Символ сходження нової зірки, яка ознаменувала народження Спасителя, знімався 25 грудня і урочисто передавався молодшому члену сім'ї, який міг поласувати на свято рідкісним і дорогим частуванням.

Розвиток традиції: різдвяна ялина в Новий час

Ялинка: джерело: YouTube
Ялинка: джерело: YouTube

Популярність різдвяній ялинці забезпечив ідеолог Реформації Мартін Лютер. Саме він зобов'язав протестантів обов'язково прикрашати і ставити ялинку на Різдво і Новий рік в своїх будинках.

Раніше багато німців вважали цю традицію язичницькою і вважали грішним ставити ялинку в своїх будинках, але Лютер пролив світло на історію даного звичаю і дав нове життя згасаючій традиції.

Повсюдної традиція прикрашання новорічної ялинки стала тільки на початку дев'ятнадцятого століття - с початком Наполеонівських походів. Згідно з легендою, Наполеон дізнався про цей звичай під час однієї зі своїх численних військових компаній. Традиція так сподобалася імператору, що він наказав наряджати ялинку в кожному місті своєї великої держави.

Традиція так полюбилася аристократам і людям, що почала неухильно дотримуватися, навіть після вигнання Наполеона.

Історія новорічної ялинки в Україні: коли звичай ввели у нас?

Ялинка: джерело: YouTube
Ялинка: джерело: YouTube

На території сучасної України ялину почали прикрашати лише на початку вісімнадцятого століття за наказом російського імператора Петра I, який привіз традицію з Німеччини, в якій він провів чимало часу.

Відзначимо, що імператор не віддавав наказ ставити в будинках ціле дерево, але зобов'язав аристократію і городян обов'язково прикрашати домівки гілками на Різдво і Новий рік, який саме при ньому почав святкуватися 1 січня.

Традиція прикрашання новорічних ялинок з'явилася в Санкт-Петербурзі в першій половині дев'ятнадцятого століття серед представників німецької діаспори і аристократії. Саме їх звичка прикрашати ялинки на новий рік і була перейнята простими людьми і широко поширена вже за радянських часів.

З тих пір Новий рік у нас святкують виключно з ошатною ялинкою, яка потрібна не тільки в якості традиції, але і для створення святкового настрою не тільки дітям, а й дорослим.

Ялинку або сосну прикрашають все, але мало хто знає, навіщо це робити і звідки пішов цей звичай.