З початку повномашстабної війни багато українців обзавелися фобіями. Наприклад, гучні звуки викликають паніку після обстрілу.

Тепер грім, проїзд вантажівки або кришка, що впала, змушують перенестися подумки в моменти обстрілів і вганяють мало не в істерику.

То як же з цим впоратися?

Вибух у Києві, скріншот з відео
Вибух у Києві, скріншот з відео

Про це розповіли практикуючп психологиня, яка веде "Ранку у Великому Місті" (ICTV) Юлія Зорій та психологиня, ведуча проєкту "Екси" (Новий канал) Наталія Єжова у діджитал-проєкті "Що робити, якщо..." від Нового каналу.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Перше, що слід зрозуміти: страх – наша основна емоція. А звук сирени означає небезпеку для життя, тому це нормально, якщо нам стає страшно.

"Намагатися подолати базову емоцію безглуздо. Навпаки, страх і загрозу потрібно усвідомити і прийняти, адже тільки так вам легше контролюватиме і прийматиме рішення в стресовій ситуації. Поділіться своїми відчуттями з іншими людьми, знайдіть у них розуміння, підтримайте того, кому теж страшно. Таким чином ви зможете відволіктися від власної емоції та почнете її контролювати” , – розповідає Юлія Зорій.

Олексій Резніков та Юлія Зорій, фото із соцмереж
Олексій Резніков та Юлія Зорій, фото із соцмереж

Щоб вам полегшало жити зі своїм страхом, його можна збалансувати цінністю свого бажання. Наприклад, ви повинні зрозуміти, ваше прагнення перебувати зараз саме в Україні сильніше за ваш страх страху гучних звуків і сирен? Якщо так, то можете сміливо залишатися тут. Якщо ні, потрібно задуматися про те, щоб на якийсь час виїхати туди, де немає сирен. Такі корисні поради не лише дає психолог Юлія Зорій.

А ось Наталя Єжова докладно розповіла, як і чому в українців виник страх гучних звуків.

"Одна з причин, чому ми боїмося гучних звуків - ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). Він виник через сильний стрес, що переживається, і закріпився в нашому організмі як рефлекс. Тепер щоразу, коли ми чуємо щось гучне, у нас знову виникає стресовий стан, який провокує розвиток ПТСР» , – пояснила Наталія Єжова.

Наталія Єжова, фото: Знай.uа
Наталія Єжова, фото: Знай.uа

Нагадаємо, що проблему Маші Єфросініної, Олі Полякової та Тараса Тополі вирішив лікар.

Раніше ми повідомляли, що українці після обстрілу Вінниці та Харкова панічно бояться загинути від російських ракет.