Цього дня православні віруючі згадують преподобну Феодору Олександрійську, яка мешкала наприкінці 5 століття.

За переказами, Феодора дуже любила і поважала свого чоловіка, але одного разу один багатий городянин, захопився її красою і спокусив молоду жінку. Після цього Феодора зненавиділа своє тіло і піддавала себе мукам. За порадою знайомої ігумені, жінка потай від чоловіка пішла до монастиря. Але вона розуміла, що в жіночій обителі чоловік знайде її, тому переодяглася в чоловіче плаття і вступила до чоловічого монастиря з ім'ям Феодор.

У народі на Федора відзначали третю зустріч осені. "Кожне літо закінчується, осінь починається" , - говорили наші предки. В цей час починався сезон злив, навколо була сльота. Тому про святу жартували: "Федора - замоч хвіст".

Також селяни підбивали підсумки осінніх робіт у полі. Забирали останню цибулю з грядок і несли у омшаник вулики з бджолами. "Преподобна Федора - будь-якій справі амінь" , - подейкували на Київській Русі.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

У наших предків був звичай сьогодні збиратися жінкам в одному будинку, кришити та квасити капусту, а потім готувати з неї різноманітні страви. Саме час зібратися з подругами чи родиною та приготувати щось разом: пироги, борщ, вареники чи голубці. Запросіть і чоловіків на обід, а може, і когось, кому потрібна допомога. Сьогодні також прийнято годувати жебраків та перехожих.

Федору вважають покровителькою озимини. І цього дня дивилися за сходами, просили у святої, щоб вона захистила пагони від поганої погоди та нечисті. Нічого нового сьогодні не робіть, є повір'я, що будь-яка нова справа приречена на провал. А якщо сильно намагатися, то можна викликати нещастя. Навіть не варто мити голову дітям та старим, можна захворіти.

Дівчатам краще ходити обережніше, не забруднюючи спідницю, інакше може дістатися чоловік п'яниця. Постарайтеся не пліткувати сьогодні, може вискочити болячка мовою. А якщо вже почали, то прикусіть мову і замовкніть. Є повір'я, що сьогодні дуже активні відьми і можуть навести псування. Не піднімайте речі з дороги чи землі, навіть якщо це щось дуже цінне. В іншому випадку доведеться ще довго проводити різні обряди очищення та знахарів.

Народні прикмети на 24 вересня