У жовтні в Україні відзначають професійне свято всіх освітян – День учителя 2022 року.

Розповідаємо нашим читачам про історію та головні традиції цього дня.

Коли відзначають День учителя 2022

День вчителя – свято, що переходить, тобто воно не має фіксованої дати святкування. У нашій країні його прийнято відзначати першої неділі жовтня. У 2022 році свято випадає на 2 жовтня.

Окрім української версії свята існує ще й міжнародна – Всесвітній День вчителя відзначається щороку 5 жовтня.

День вчителя 2020, фото: pixabay

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Історія появи свята

Історія виникнення святкування Дня вчителя розпочалася ще за часів Радянського Союзу. Традиція продовжилася і в роки незалежності України, згідно з Указом президента від 11 вересня 1994 року.

Окрім нашої країни, День вчителя відзначають і інші пострадянські країни: Білорусь, Латвія, Казахстан.

А ось міжнародна версія свята з'явилася лише 1994 року. Її створення ініціювала організація ЮНЕСКО на честь прийняття першого документа, що регулює умови роботи педагогів.

День вчителя 2020, фото: pixabay

Цікаві факти про професію вчителя

Вчитель – одна з найдавніших професій. Перші навчальні заклади з'явилися у країнах Стародавнього Сходу (Китай, Індія, Вавилон) ще у 4 столітті до нашої ери.

За часів існування Стародавньої Греції педагогами називали рабів, які доглядали хлопчиків із семирічного віку. До їхніх обов'язків входило виховання фізичних і моральних якостей вихованця, а також елементарне навчання грамотності.

А ось у Київській Русі школи з'явилися приблизно 988 року – тоді Володимир заснував перший навчальний заклад для дітей вищих верств суспільства. Запис у літописі від 988 року свідчить, що Володимир почав «брати у знатних людей дітей і віддавати на вчення книжкові».

Школи працювали в основному при храмах та монастирях та утримувалися за рахунок світських осіб. Вони навчали дітей із знатних сімей – бояр, купців, ремісників. А вчителями були священики, які мають грамоту.

Перше жіноче училище в Європі з'явилося саме на території сучасної України – 1086 року його відкрила онука Ярослава Мудрого Ганна Всеволодівна.

За часів існування Російської імперії всі досягнення України в освітній галузі були знищені. У результаті це призвело до того, що 90 відсотків населення стали безграмотними.

Відповідно до звіту організації Global Teacher Status Index, професія вчителя має найбільшу повагу в Китаї. А ось останню позицію у рейтингу зайняв Ізраїль.

Дослідження показують, що вчитель настільки ж важка професія, як диспетчер повітряного руху, пілот чи пожежник. Рівень стресу вони приблизно на однаковому рівні.

День вчителя 2020, фото: pixabay

Як святкують у різних країнах світу

День, присвячених педагогам, існує у різних країнах світу, проте традиції святкування скрізь відрізняються.

Так, наприклад, у Франції дарувати подарунки вчителям не заведено. Натомість у цей день школи влаштовують святкові концерти та обіди, під час яких педагоги можуть поспілкуватись один з одним у неформальній обстановці.

У Німеччині вчителі у школах за жодних обставин не мають права приймати подарунки дорожче десяти євро.

В Америці День вчителя святкується у травні – як і в Україні, діти несуть своїм наставникам квіти та цукерки.

У Польщі учні самостійно не можуть дарувати подарунки своїм вчителям – це можуть розцінити як хабар. Тому, за традицією, класному керівнику дарують букет квітів та цукерки від імені всього класу.

Як уже говорилося, у Китаї професія вчителя користується величезною повагою та пошаною – тому учні цього дня обов'язково організовують святковий концерт та дякують своїм педагогам за їх старання та працю.

А ось в Аргентині на свято педагогів взагалі оголошується загальний вихідний.

В Індії існує багатовікова традиція, коли учні старших класів змінюються зі своїми вчителями місцями та самі проводять уроки.

День вчителя 2020, фото: pixabay

Як зазначають в Україні

У День вчителя педагогам, за традицією, подають квіти та символічні подарунки, радують театральними постановками та святковими концертами.

В освітніх закладах організовують шкільні поради, на яких разом із батьками учнів обговорюють важливі питання, пов'язані зі шкільним життям.

Випускники шкіл, за традицією, навідуються до своїх улюблених педагогів. На державному рівні проводять нагородження вчителів, які досягли вагомих результатів у своїй діяльності.

День вчителя
День вчителя
День вчителя 2020, фото: pixabay

Що подарувати вчителю

В Україні мода на дорогі подарунки вчителям відходить у минуле. Сьогодні серед учнів "модно" дарувати презенти, зроблені власноруч. Наприклад, листівки чи стінгазети. Саме вони залишатимуться в пам'яті наставників ще багато років.

Традиційно найпоширенішим подарунком на День вчителя є букет квітів. Також винуватцям урочистостей часто дарують різні прикраси для класу, книги, щоденники, флешки, канцелярське приладдя.

Але існує й низка презентів, які категорично не можна дарувати працівникам освіти. Насамперед, це гроші – адже їх можуть розцінити як хабар. Також в стоп-лист входять предмети косметики, парфуми, спідня білизна, колготки або будь-який одяг, побутова техніка, а також інші дорогі подарунки.

Нагадаємо, про привітання з Днем вчителя від батьків у прозі: теплі слова, що розтоплять серце педагога.

Раніше ми повідомляли, що можна подарувати педагогові, крім квітів із цукерками та не за всі гроші світу.