У цей день вшановується пам'ять преподобного Савватія Соловецького.

Інші назви свята: "Савватій", "День Савватія", "Бджільник". На Русі у цей день закінчувалася бджолина дев'ятина, яка тривала з 2 жовтня.

Наші пращури помітили, що наші пращури вважали Савватія і Зосиму покровителями бджіл, тому сьогодні закінчували прибирати вулики в тепле місце на зиму. Бджоли восени заліплюють льоток, і тому можна передбачити погоду. Якщо він заліплений щільно, зима буде холодною, а якщо довго залишається відкритим, то зима порадує теплом.

Є повір'я, що сьогодні матка бджіл забирає ключі від літа в теплі краї. Дітей просять помолитись Саватію. І бортництво, і бджільництво вимагають особливої ​​моральної чистоти, а хто може бути чистішим за маленьку дитину? А ось іншу роботу робити не можна, бо це вважається гріхом. Та й усе, що зробите, не піде на користь.

Популярні новини зараз
"Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро" Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

Збирають сьогодні яблука, осінні сливи, поки що немає буйних вітрів, сильних дощів та заморозків. День добре підійде для закупівлі фруктів, овочів, домашнього начиння, одягу та прикрас. Але в ліс не ходіть. Сьогодні можна в ньому заблукати. Але якщо треба піти, то візьміть із собою пиріжок і залиште його на пеньку, як частування Льошому. Якщо ви торговець, зберіть у полі колоски і сховайте вдома в затишному місці, тоді торгівля буде прибутковою.

Народні прикмети на 10 жовтня

Жінкам слід піти на світанку до річки, взяти із собою хліб і кисіль, зробити коло, в середину якого стає найстарша жінка і тримає хліб у руках. Інші співають пісні та танцюють, а старша просить Богоматір подарувати щастя та позбавити місто від прикрощів. Далі хліб потрібно розламати на кілька шматків, по одній кожній жінці. Ними потім годують худобу, щоб у будинку оселилися достаток та добробут.

Нагадаємо, що улюблені салати коштуватимуть дорожче: у супермаркетах піднялися ціни на популярну консервацію.

Раніше ми повідомляли, що синоптики з Укргідрометцентру сказали, чи чекати на морози до -20 цієї зими: "Можливо, навіть сильні".