Повномасштабна війна в Україні багато змінила, адже громадяни стали значно усвідомленішими. Понад 57% перейшли, або стали значно частіше розмовляти українською.

Про це свідчить опитування на замовлення порталу " Суспільне ", яке відбулося 18-19 жовтня поточного року.

42% українців, які раніше використовували в мові російську мову, почали більше говорити українською. А ось 14% таких людей зовсім перейшли на державну. Це не може не тішити, оскільки люди після пережитого горя почали розуміти, наскільки це важливо.

Українські військові, фото: скріншот із відео
Українські військові, фото: скріншот із відео

Примітно, що мешканці міст із населенням 50 тисяч і менше спілкувалися українською ще до повномасштабного вторгнення росіян. Жителі великих міст вибирали російську мову. Але, на щастя, зараз усе почало змінюватися.

Популярні новини зараз
Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Тому збільшення їх спілкування українською мовою не таке виражене, як серед жителів великих міст (54% проти 60% у великих містах). Водночас жителі невеликих населених пунктів, на відміну від великих, частіше почали повноцінно переходити українською. 17% — у містах менше 50 тисяч перейшли українською, а серед міст 50 тисяч і більше лише 11%.

День української писемності та мови 9 листопада, фото: Знай.ua
День української писемності та мови 9 листопада, фото: Знай.ua

Після цього опитування можна зробити висновки, що українці дбайливо почали ставитися до своєї рідної мови, і розуміють всю важливість. Ми не хочемо бути як наші північні сусіди білоруси, які вже практично забули свою мову, і спілкуються здебільшого російською.

Перехожі, фото: скріншот із відео
Перехожі, фото: скріншот із відео

Нагадаємо, що за оплату газу стягується комісія, в "Нафтогазі" пояснили всі українцям

Раніше повідомлялося, що українці можуть придбати долар за курсом 36,6 грн, щедру пропозицію від НБУ, але є нюанс

Також, фрукти стають доступнішими, але не всі: супермаркети встановили нові ціни на виноград та яблука