Стало відомо, що в Україні з'явилися нові правила для того, щоб підтвердити свій робочий стаж. Що змінилося і як це вплине на життя громадян.

Про це пише соціальна платформа.

Справа в тому, що наприкінці вересня Кабінет Міністрів України вніс низку змін до порядку підтвердження стажу для призначення пенсійних виплат. Стосується це широкого кола осіб: селян, підприємців, дружин військовослужбовців, засуджених та реабілітованих осіб, працівників, які мають пільговий стаж, людей, які втратили документи через війну і не лише.

Скрін, відео YouTube трудова книжка
Скрін, відео YouTube трудова книжка

З'явилися зміни у документах на підтвердження стажу.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Як відомо, трудова книжка є основним документом, який може підтвердити стаж до 2004 року, і тепер це чітко записано в порядку. Також документи про стаж тепер можуть прийматися в електронному вигляді з накладенням електронного підпису.

При цьому тепер стаж також може підтверджуватись на підставі виписки або довідки, складеної на основі даних, що є в інформаційних (автоматизованих) та/або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій.

Раніше людям, які втратили документи про стаж через війну, стихійне лихо і так далі стаж зараховувався на підставі показань двох свідків, які знали заявника щодо спільної роботи. Тобто з колегами.

Трудові книжки, кадр з відео
Трудові книжки, кадр з відео

Зараз же цього недостатньо, і людина ще має надати докази цього. Тобто, у нього мають бути власні документи про роботу на той час.

Також донедавна стаж підтверджувався не лише трудовою книгою, а й спеціальними документами. Тепер для цього можна використовувати не лише довідки, видані на підставі первинних документів, а й складені на основі даних, що є в інформаційних (автоматизованих) та/або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій.

Пенсіонери. Фото: скриншот відео
Пенсіонери. Фото: скриншот відео

Нагадаємо, що повістку може отримати кожен військовозобов'язаний: головний військком столиці

Раніше повідомлялося, що кисломолочний сир подешевшав, а сметана та молоко продовжують зростання: які ціни на полицях магазинів

Також, гречка, борошно та сіль: українські супермаркети оновили цінники на ходові товари