Україна суттєво скоротила експорт молочних продуктів останнім часом. До чого це може призвести і чого очікувати найближчим часом.

Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Яна Лінецька.

Справа в тому, що у жовтні місяці експорт молочних продуктів став значно меншим. Хоч це було й очікувано, ніхто все ж таки не очікував такого суттєвого просідання. Головною причиною цього стало зниження цін на молочні продукти на світовому ринку.

Молоко, фото: Знай.ua
Молоко, фото: Знай.ua

Яна Лінецька зазначила, що сумарний експорт молочних продуктів порівняно з вереснем просів на 29,1%, що становить 25,5 мільйонів доларів. Це близько 9 тисяч тонн у натуральних показниках.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Експорт питного молока становив 2,7 тисячі тонн, що відповідає показникам попереднього місяця, і експортний виторг становив майже півтора мільйона доларів. Це на 2% більше за вересень, а також 98% всього молока поїхало до Молдови.

Експорт сухого молока та згущеного молока скоротився більш ніж на половину – 2,1 тис. т у натуральних показниках (-57,5%) та 6,5 млн. дол. (-58,8%) у вартісних. Через великі запаси сухого молока в ЄС імпорт у цьому напрямі суттєво просів. Так, у Польщу у звітному місяці було експортовано лише 280 т продукту порівняно із 1040 т у вересні. І ціни знизилися близько 5%.

Молочна продукція, скріншот з відео
Молочна продукція, скріншот з відео

При цьому експорт олії скоротився не так суттєво, але хоч і був у мінусі минулого місяців порівняно з вереснем.

"Позитивна динаміка експортних продажів була відзначена тільки за сирами. Виконання раніше укладених контрактів зрештою дали плюс за трьома основними напрямками: Казахстан (+26% у натуральному вираженні), Молдова (+22,8%), Польща (+8%) Загалом у жовтні було продано на зовнішні ринки 1,35 тис. т сирів (+22,8%) на загальну вартість 6,2 млн дол. (+22%)", – повідомила Яна Лінецька.

Супермаркети у Херсоні, фото: вільне джерело
Супермаркети у Херсоні, фото: вільне джерело

Нагадаємо, що в МОЗ пояснили, як правильно кип'ятити воду у випадках перебоїв та закликали робити запаси

Раніше повідомлялося, що де вигідніше купити та орендувати житло в Україні: пропозиції зростають, як і ціни

Також ціни на помідори зашкалюють, але буде ще дорожче: експерти засмутили прогнозом .