Українцям заборонили виїзд за межі країни з довідкою про інвалідність, тепер прикордонники потребують інших документів, які дають змогу ідентифікувати особу.

Кабмін офіційно виключив довідку МСЕК (медико-санітарної експертизи) із переліку документів, які дають українцям можливість безперешкодно перетинати кордон. Таке рішення ухвалили на основі змін у Правилах перетину державного кордону громадянами України.

Виїзд закордон, скріншот з відео
Виїзд закордон, скріншот з відео

Як повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, через війну з росією та мобілізацію деякі особи захотіли підзаробити на забороні виїзду за кордон.

"Ми вивчили питання, де було більше можливостей для махінацій, і належним чином на це відреагували. А ще в перші дні війни одним із дієвих кроків, зроблених МОЗ та урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико -соціальної експертизи дорослим та дітям", - сказав Ляшко.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел
Перевірка документів на кордоні, фото із вільних джерел

Головною проблемою довідки МСЕК було те, що вона не містила даних, які дають змогу ідентифікувати особу, яка її надає, тому були великі ризики підробки цього документа.

На практиці таке рішення уряду може означати, що чоловіки не зможуть більше виїхати за кордон з України за довідкою МСЕК.

Список документів, які дозволять громадянам з інвалідністю виїхати за межі України:

  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, у яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Раніше ми писали про те, що українців змушують повертати виплачену допомогу 6500 грн.: кому доведеться розлучитися з грошима

Як повідомляв Знай.ua, розуміння чи осуд: як українці ставляться до земляків, які виїхали за кордон

Також портал Знай.ua писав, що супермаркети виставили нові цінники на популярні крупи: гречка та рис майже зрівнялися в ціні