У церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Феодота. У народі його прозвали Льодоставом, бо в цей день лід продовжував сковувати річки та озера.

Інші назви свята: "Федот Льодостав", "Федот Корчемник", "Зимородок".

Святого Федота вважають покровителем рукоділля, тож раніше наші пращури у цей день пряли та ткали, а от в'язання заборонено 20 листопада.

В'язання
В'язання // knitting-room.ru

Перед тим, як приступити до такого рукоділля, слід помолитися перед іконою Божої Матері. Тоді вона допоможе у справі. Можна звернутися з таким проханням і до Федота. Якщо у цей день успішно щось зробити руками, то й узимку це добре виходитиме.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Особлива увага приділялася вагітним жінкам, яким у Федотів день заборонялося довго спати, щоб дитина не виросла ледарем. Жінці треба думати тільки про хороше та світло, щоб негатив не перейшов на дитину. Забороняється їсти на ходу, щоб малюк не народився невгамовним.

Щаслива родина, вагітна дівчина. Фото: Знай.ua
Щаслива родина, вагітна дівчина. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 20 листопада

Не плануйте нічого значного, краще зробити невеликі справи. Також не бажано переїжджати чи міняти квартир. День ще погано підходить для заручин та одружень. Ще на Федота заборонено в'язати, як згадувалося раніше.

Приказки та прикмети

  • Якщо рясно йде сніг, то навесні розійдуться річки.
  • Якщо на Федота випав рясний перший сніг і покрив сиру землю, то вродиться жито.
  • Якщо сніг ліг щільно до стін будинку, то врожай буде непоказним, а якщо є зазори, то багатим.
  • Якщо на подвір'ї ожеледиця, то така погода простоїть ще кілька днів.
  • Якщо крига на річках вставала купами, а на дорогах утворювалися снігові купини — це означало, що наступне літо буде хлібним.
  • Якщо галки зчинили неспокійний крик – бути снігопаду.

Зима сніг. фото: Знай.ua
Зима сніг. фото: Знай.ua