Українці масово переходять на опалення дровами задля економії і через вимушене відключення електроенергії. Проте, щоб ефективно використати цей спосіб опалення, а також не викинути свої гроші на вітер, слід прислухатися до деяких корисних порад.

Українцям розповіли, які види дров краще не купувати з метою опалення оселі взимку. Про це пише Bio.ukr.

Які дрова не підійдуть для опалення:

1. Хвойні породи деревини - сосна, ялина, туя та інші. Вони мають високий вміст смоли, яка не згоряє повністю, а також засмічує своїми залишками димар і внутрішні частини топки. Також у цьому випадку неминуча поява кіптяви.

Дрова - фото Kaminholz Rhein-Ruhr
Дрова - фото Kaminholz Rhein-Ruhr

2. Листяні породи деревини, м'які породи, листяні породи деревини - липа, осика, тополя та інші. Ці дрова мають невисоку щільність і відповідно надто швидко згоряють. То ж користі з них мало, через низьку питому теплотворну здатність.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Водночас ідеальними для опалення вважаються тверді породи, такі як дуб, береза, граб та інші. Вони забезпечують стабільну робочу температуру в топці й високу питому теплотворну здатність.

Також потрібно врахувати особливості горіння деяких порід. Наприклад, дрова з бука, берези, ясена важко розтоплювати, але вони можуть горіти сирими, тому що мають невелику вологість,. Водночас букові дрова мають дуже високий показник теплотворної здатності.

Опалення дровами, скріншот з відео
Опалення дровами, скріншот з відео

Такі породи, як вільха й осика не лише згорають без утворення сажі, а й взагалі випалюють її з димаря. Березові дрова хоча й хороші для тепла, але при нестачі повітря в топці горять димно і утворюють дьоготь, який осідає на стінках труби.

Натомість соснові дрова дають більше жару за ялинові через вищий вміст смоли, однак тріскаються і засмічують трубу і внутрішні стінки печі.

Єдиний недолік ідеальних для опалювання дубових дров це те, що вони погано розколюються, так само як і дрова з граба. Також врахуйте, що дрова з кедра дають довго тліюче вугілля, а дрова з в'яза при горінні димлять.

Дрова - фото wood-bud.com
Дрова - фото wood-bud.com

Нагадаємо, за якою ціною зараз можна придбати дрова на зиму: про низьку вартість варто забути

Як повідомляв "Знай.ua", якщо у вас електроплита: як нагріти чи зварити їжу без світла у квартирі

Також "Знай.ua" писав, гріють на чверть гірше: чому ви втрачаєте тепло та гроші через ваші батареї