8 грудня ознаменується вшануванням Клима Холодного у народному календарі.

Про Климента відомо небагато. Він народився у знатній римській родині. І після народження з батьками та братами вирушили до Афін через море. Однак на заваді потрапили в аварію корабля. Вижили всі, але вони втратили одне одного. Коли Климент подорослішав, він почав шукати відповіді, що відбувається з людьми після смерті, оскільки вважав, що його сім'я загинула. Так і став християнином. А після того, як його охрестили, Климент знайшов і матір із батьком, і братів.

Наші пращури вважали, що святий Климент наводить разом із собою Зиму, тому готувалися до сильних морозів. Тому й казали: "На Климента мороз насипав білих троянд"; "Климент морозом у мужика сльозу жене". Але якщо у цей день рано вранці заспівали півні, то незабаром буде відлига.

Цього дня будь-які важливі справи починали натщесерце. Такий звичай пов'язували із продовженням молотьби. Працювати було складно на ситий шлунок. А жінки пряли біля вікна, бо білий сніг відбивав сонце і ставало світлішим у хаті.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Цього дня треба обов'язково піти до церкви для того, щоби помолитися святому Клименту. Говорять, що молитви цього дня допоможуть захистити дітей.

Молитва, фото з gettyimages
Молитва, фото з gettyimages

Було повір'я, що той, хто в це народне свято терпітиме холод, не висловивши невдоволення погодою і виявивши силу свого характеру, залишиться веселий і бадьорий весь день. А ще на нього чекає нагорода — міцне здоров'я.

Найкраще, що можна зробити 8 грудня — помиритися з кожним, з ким вийшла сварка і всіх пробачити.

Жодних особливих заборон у свята немає. Але оскільки зараз триває піст, то 8 грудня не можна займатися важкою працею, надаватися веселощів, влаштовувати галасливі свята, брехати, лихословити, наклепувати, конфліктувати та сперечатися.

Нагадаємо, які іграшки не можна вішати на ялинку в 2022 році: правила прикрашання новорічної красуні, щоб вгодити Чорному Кролику.