Від грудня 2021 року до грудня 2022 року ціни на продовольчий кошик зросли приблизно в середньому на 38-39%. Хоча загальний індекс інфляції трішки менший – приблизно 30%.

Про це розповів член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі телемарафону Єдині новини.

Овочі. Фото: скриншот Youtube
Овочі. Фото: скриншот Youtube

Коли ми оцінюємо реальну ціну з року в рік, то ми порівнюємо цифру, яка була рівно рік тому, щоб нівелювати сезонні коливання, – каже він.

Традиційно передноворічний ажіотаж спричинює зростання цін на імпортні позиції: овочі та фрукти в середньому на 10%. Це традиційний спалах попиту, коли пропозиція нарощується, однак попит напередодні Нового року зростає.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

За словами Пендзина, на ціну продуктів однозначно буде впливати ситуація з енергоносіями. Це додатково стимулюватиме плюс 1-2% на місяць до ціни, що будемо мати.

Наразі люди менше витрачають коштів на подорожі, товари довгострокового використання, як-от одяг та техніку. Це все показує, як змінилася структура наших видатків у зв’язку з воєнними діями.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Частково ми переорієнтувалися на імпорт – він відверто дорогий. Ситуація з валютним курсом більш-менш стабільна, але все одно це дорожче, ніж було рік тому. Однозначно нічого дешевшати не буде.

Нагадаємо, ми писали, що закупитись про запас: у супермаркетах України змінилась ціна соняшникові олії та цукру.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні стане більше сиру: виробники пояснили в чому причина

Також "Знай.ua" інформував, 10 найкорисніших продуктів на Землі: вони обов'язково повинні бути у вашому раціоні.