9 грудня православна церква відзначає річницю освячення собору великомученика Георгія Побідоносця в Києві.

Примітно, що святий Георгій вважається повелителем вовків і покровителем хліборобів. У народі цей світлий свято прозвали Юр'їв день або Єгорій Осінній (за старим стилем – 26 листопада).

Георгій Побідоносець
Георгій Побідоносець

Як прийнято проводити свято Зимового Єгорія

На Русі свято Єгорія Зимового селяни влаштовували пошуки нового пана і могли без всяких заборон перейти працювати до нього. Всі сільськогосподарські роботи закінчувалися, тому їм нічого не заважало здійснити перехід. Самі поміщики не могли заборонити селянам залишати їх будинок. Для них це було свого роду показником ставлення до простого робочого люду. Селяни повертали господарям всі борги і мито за користування землями. З того часу й повелося, що на Юр'їв день 9 грудня обов'язково варто роздати всі борги і не входити в новий рік з незакінченими справами.

Згідно з повір'ям, на Егорія Зимового людині, який збирається в дальню поїздку, варто сходити в церкву і замовити молебень. Тоді дорога буде вдалою і нічого по дорозі поганого не трапиться.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Церква, фото: Знай.ua
Церква, фото: Знай.ua

Ще наші предки цього дня судили про погоду за прикметами. Так, щоб передбачити погоду, ходили слухати воду в колодязі. Якщо ні плескоту, ні шереху з колодязя не було чути — чекали спокійної зими. А якщо йшла по воді брижі — це віщувало хурделиці і заметілі.

При цьому до Юр'єва дня намагалися оббити всі двері повстю або рогожею, законопатити вікна і льохи, щоб мороз не проникало в хату. Заборонялося лежати в цей свято без діла і відпочивати. Господині випікали обрядове печиво у вигляді коней, яка збирала потім молодь. Печиво залишали в чистому полі зі словами: "Єгорій милостивий, не бий нашу худібку і не їж, ось тобі коней принесли!".

Кокосове печиво, скріншот з відео
Кокосове печиво, скріншот з відео

Нагадаємо, як попросити грошей у Всевишнього – три дієві молитви на достаток.

Раніше ми повідомляли, що витримати Різдвяний піст можливо: коли можна випити вина і поласувати рибкою, правила 40 днів.