Програму "Доступні ліки" не скоротять у 2023 році.

Наступного року державний бюджет планує фінансувати Програму медичних гарантій (ПМГ) у розмірі 142 мільярдів гривень. Це менше ніж минулого року на 15 мільярдів грн.

Аптека. Фото: скриншот  Youtube
Аптека. Фото: скриншот Youtube

Для скорочення фінансування ПМГ є серйозні причини – наша країна перебуває у стані війни.

Як стверджує голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак, скорочення програми "Доступні ліки" не планується. Просто виділені на неї кошти НСЗУ має намір використовувати ефективніше.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Війна не скасувала планів розширення програми «Доступні ліки». Адже у воєнний час люди, які страждають на хронічні захворювання, ще більш вразливі, – підкреслила Наталія Гусак.

Навіть цього року програму реімбурсації (відшкодування вартості деяких лікарських засобів) було розширено. До неї додали препарати, необхідні для людей з хронічним обструктивним захворюванням легень та хворобою Паркінсона.

Аптека, кадр з відео
Аптека, кадр з відео

Як отримати безкоштовні ліки?

Щоб отримати рецепт на безкоштовний лікарський препарат, пацієнту необхідно відвідати сімейного лікаря або терапевта. Під час воєнного стану можна звернутися до будь-якого лікаря "первинки" – навіть без декларації.

Отримати препарат можна в аптеках, що приєдналися до програми "Доступні ліки". Хоча на сьогодні в областях, де ведуться активні бойові дії, пацієнт має право пред’явити та паперовий рецепт.

Крайній термін дії рецепта – 90 днів з моменту його виписки.

Нагадаємо, ми писали, що 340 гривень та без прав півроку: українських водіїв попередили про штраф, "понти" не на часі.

Як повідомляв "Знай.ua" як залишитися на зв'язку після блекауту: українцям пояснили, як зникає інтернет та мобільний звʼязок.

Також "Знай.ua" інформував, ексміністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька розповіла, чи є бар’єри у контактах із сімейними лікарями