З недавніх пір Католицьке Різдво в Україні стало офіційним святом. Дізнайтеся подробиці нововведень. Коли настає дата святкування у католиків?

Коли вони дарують подарунки, як зустрічають та починають святкувати, сідають за стіл? Дізнайтеся, як справляють це свято у Німеччині, Англії, США та інших країнах.

Яка дата святкування та традиції свята?

Традиційно західні християни відзначають Католицьке Різдво 25 грудня. 2022 року цей день припадає на неділю. Католики мають таку прикмету: рівно опівночі 25 числа вони відкривають вікно, впускаючи в свої будинки Католицьке Різдво, а разом з ним – удачу, багатство і щастя.

Обов'язковими атрибутами Католицького Різдва є святкові різдвяні свічки. Згідно з повір'ями, вони захищають будинок католиків та їхню родину, а також святковий стіл від усього поганого та сил темряви. Як правило, різдвяний вінок – символ захисту від негативу, оберіг від злих духів.

Католицьке Різдво відзначається 25 грудня, бо це день зимового сонцестояння. Він символізує початок та відродження нового життя. Окрім цього існує версія, що цей день обчислювався католиками, виходячи з дати 25 березня – це свято зачаття Сина Божого. І якщо від цієї кількості відрахувати 9 місяців, виходить 25 грудня.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, segodnya.ua
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, segodnya.ua

Вже за період Адвента – 4 тижні посту, час роздумів та приготувань до великого свята у католиків. Католики постяться, каються у скоєних гріхах, сповідаються. Напередодні цього дня - Різдвяний святвечір, коли сідають за стіл, їдять тільки сочиво. Піст у католиків закінчується, коли на небі сходить перша зірка.

У католицьких храмах 25 грудня справляється 3 святкові богослужіння: на честь Бога Отця, Божої Матері та католицької душі. Згідно з давньою народною традицією, що встановилася ще в 13 столітті, католики прикрашають свої будинки та храми статуетками немовлям Ісусом, Дівою Марією, пастухами, Йосипом. У храмах встановлюють ясла з овцями та іншими домашніми тваринами. Прикрашають ясла ялиновими або сосновими гілками, а також омелою та соломою.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Католицькі традиції святкування Різдва тісно переплітаються із православними. Їхні ритуали багато в чому ідентичні. Католики також вітають один одного зі святом, ходять у гості, співають пісні, бажають гармонії, достатку в домі, теплоти та затишку сім'ям рідних та близьких. Готують солодкі частування та інші подарунки для дітей та дорослих.

До речі, традиція дарувати подарунки прийшла до нас із біблійних оповідей, коли до новонародженого Ісуса Христа приходили люди та приносили подарунки. З того часу вітати подарунками заведено і всіх родичів.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Католицьке Різдво 2022 року: чи буде вихідний?

В Україні 25 грудня – офіційний вихідний. Закон про це вступив у дію в нашій країні, тому все одно буде вихідним. Однак через воєнний стан, який був запроваджений внаслідок російського повномасштабного військового вторгнення, перенесеного вихідного, який мав бути у понеділок, 26 грудня, не буде.

Українські католики, як і всі інші, постять 4 тижні, а 25 числа відзначають свято. Він починається, як правило, з відвідин храму. Різдвяні католицькі традиції в Україні схожі на закордонне. Весь будинок прикрашається у західному стилі.

Святковий настрій створюється елементами декору та гарними новорічними прикрасами. Вікна, стіни та вхідні двері у католиків прийнято прикрашати вінками та запалювати свічки.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

До речі, традиція прикрашати будинок вінками з давніх-давен перекочувала до православних. Вінок асоціює колесо, на яке Йоган Хінрік Віхерн, який взяв на виховання бідних дітей, встановив великі білі свічки та маленькі червоні.

Адже він утомився від постійних дитячих питань: "Коли ж Різдво?" Дітям звелів щоранку у будні запалювати по маленькій червоній. І лише у неділю – білу. Він сказав їм, що коли всі свічки згорять, тоді настане свято. У результаті залишилося 4 білі свічки. А від колеса – лише форма.

Сьогодні різдвяні вінки прикрашають шишками, іграшками, сніжком та дощем та чим завгодно: квітами, фруктами, горіхами, цукерками. Ну, а найголовніший бажаний гість для католиків цього дня – пухкий товстун у червоному камзолі та шапочці з білою бородою, який їздить на оленях у компанії з гномами.

Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach
Католицьке Різдво 2019: дата, свято, вихідний, 7dach

Саме він пробирається до будинків через димарі. І розкладає подарунки у шкарпетки, розвішані біля каміна. У зв'язку з цим сьогодні Україна рясніє яскравими красивими чобітками, які є у продажу на будь-який смак.

Нагадаємо, що Миколая 6 грудня, Різдво 25 грудня, а Хрещення 6 січня: українці голосують за новий календар православних свят.

Раніше ми повідомляли, як правильно розповісти дитині правду про Санта Клауса : унікальний метод, який не зруйнує магію і не змусить брехати.