Наші читачі, які водять автомобіль, пам'ятають, що в Україні правилами передбачено обов'язкову фіксацію водіїв та пасажирів транспортного засобу паском безпеки. При цьому йдеться як про тих, хто сидить спереду, так і про тих, хто сидить ззаду.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню одного з українських телеканалів.

Якщо йдеться про дітей, то їх потрібно перевозити з використанням спеціального автокрісла, поки вони не будуть вищими за 145 сантиметрів. Раніше у правилах була замітка про те, що дітей не можна перевозити без автокрісла до 12 років, але після недавніх змін до правил дорожнього руху її прибрали.

ремінь безпеки, скріншот з відео
ремінь безпеки, скріншот з відео

Кому можна не користуватися пасками безпеки

Цей виняток також зазнав змін після поправок до правил дорожнього руху навесні 2021 року. Тепер у населеному пункті можуть не пристібатися лише водії та пасажири з інвалідністю, що перешкоджає фіксації паска безпеки.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Водії та пасажири оперативних та спеціальних ТЗ. Раніше у місті також могли не пристібатися учні та автоінструктори, а також пасажири та водії таксі.

Таксі, фото "Джедаї"
Таксі, фото "Джедаї"

За межами населеного пункту після змін до правил дорожнього руху мають пристібатися усі учасники дорожнього руху.

У сучасних автомобілях, обладнаних подушками безпеки, працює система оповіщення, якщо ви не пристебнулися. І багато водіїв використовують заглушки для пасків, які імітують пристебнутий ремінь. Коштує ця деталь небагато – від 50 гривень. Однак збитки від неї набагато більші, ніж користі. Якщо ви сіли за кермо, не пристебнулися, а просто скористалися заглушкою та потрапили у ДТП, подушка безпеки може зламати вам шию.

При ударі корпус подається вперед, у напрямку керма, подушка безпеки при розкритті б'є в область шиї, а тулуб відкидає на сидіння. Саме це і може призвести до перелому шиї та летального результату.

Штраф за не пристебнутий пасок безпеки

За порушення правил користування ременем безпеки передбачено штраф у розмірі 510 грн. За порушення правил використання ременя безпеки у разі ДТП передбачено штраф у розмірі 2400 – 8500 грн.

Хто платить штраф

Відповідальність за порушення правил використання паском безпеки лягає на водія. Якщо в автомобілі передбачено 4 паски безпеки, і всі 4 особи включаючи водія не пристебнуті, штраф дорівнюватиме: 510Х4=2400 грн.

Нагадаємо, чи вплине допомога від міжнародних організацій на субсидії.

Раніше повідомлялося, швидкість недійсна? Українським водіям нагадали про помилку копів з TruCAM.

Також, українцям пообіцяли виплати у розмірі 100 тисяч гривень, але ціна за це надто висока.