Наразі є новини для українок, які обов'язково мають ставати на військовий облік в обов'язковому порядку – такі правила мобілізації. Йдеться про жінок-медиків – це насамперед. Жінки, які мають інші професії, які відповідають бойовим спеціальностям, теж можуть стати на облік, проте вже в добровільному порядку.

Так от багатьох цікавить питання, чи є можливість у військовозобов'язаних жінок залишати територію України, після постановки на облік.

На це питання детально відповів помічник адвоката Владислав Зайцев.

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" військовозобов'язані жінки мають певні обов'язки та обмеження, так само, як і представники сильної половини людства.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Статус військовозобов'язаних передбачає перебування у запасі Збройних Сил, Національної гвардії чи інших військових формувань.

Тепер про головне - жінки, які стали на військовий облік, не мають права змінювати місце проживання під час військового стану без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також їм заборонено виїжджати за кордон до кінця дії військового стану.

Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube
Жінки у ЗСУ, скріншот: YouTube

Хто в Україні з жінок не підлягає призову на військову службу:

- Жінки, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;

- жінки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;

- жінки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

- жінки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

- жінки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;

- жінки, які мають чоловіки з-поміж осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків чоловіки з-поміж осіб з інвалідністю I або II групи.

Нагадаємо, січень б'є всі рекорди з втрат росіян в Україні, і до кінця зими очікуємо на новий ювілей: "150 тисяч людей за 3 місяці".

Раніше повідомлялося, чи покарають українців, які не повернулися додому після оголошення загальної мобілізації: що говорить закон.

Також, повторна повістка: кого можуть викликати у військкомат знову, з чим це пов'язано.