Українців попередили бути обережними, адже й під час війни шахраї продовжують ошукувати людей. Фахівці розповіли про найпоширеніші схеми, якими користуються аферисти.

Офіс Генерального прокурора навів статистику, згідно з якою кількість "вуличних" злочинів, таких як грабежі, розбої та крадіжки, минулого року знизилася майже вдвічі. Про це розповідається у новому дописі на фейсбук-сторінці "Пенсійного кур'єра".

"Водночас кількість випадків шахрайства (стаття 190 Кримінального кодексу України) зросла на третину: з 25,2 тис. за 11 місяців 2021 року до 33,8 тис. за аналогічний період 2022 року.", - йдеться у повідомленні. Пенсійний курєр

Приклади найпоширеніших шахрайських схем показано в інфографіці. Водночас як повідомляється, постраждалими переважно є люди зі скромними статками. Мова йде про пенсіонерів, багатодітні сім'ї, людей з інвалідністю.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Пояснюється така ситуація тим, що ці категорії населення готові хапатися за будь-яку нагоду, аби покращити своє фінансове становище в цей нелегкий час. Відповідно, цим і користуються шахраї.

Як вберегтися від шахраїв

  • тримати в секреті три цифри на звороті картки (CVV-код), коди (одноразові паролі) банків та мобільних операторів;
  • під'єднати SMS-інформування стосовно операцій з платіжною карткою;
  • встановити індивідуальні ліміти на операції з карткою;
  • використовувати віртуальну картку для розрахунків в інтернеті;
  • перераховувати необхідну суму з основної картки на віртуальну перед здійсненням покупки.

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро