Українці скаржаться, що роботодавці примусово позбавляють робочого місця після того, як людину мобілізували та відправили на службу, це не законно.

До Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини періодично звертаються військовослужбовці з проханням вжити заходів щодо неправомірного рішення про звільнення, пише омбудсмен Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі.

Військові, фото: Facebook
Військові, фото: Facebook

За його словами з цим стикаються на всій території України, оскільки чимало роботодавців не хочуть зберігати за співробітниками посади, якщо тих мобілізували. Адже виконувати свої обов'язки вони не мають змоги.

Зберегти за собою місце мають право співробітники підприємств, організацій та установ без прив'язки до форми власності чи підпорядкування. Також закон розповсюджується на фізичних осіб-підприємців, які співпрацюють з компаніями чи перебувають на роботі в іншого ФОПа. На жаль, не рідкі випадки протилежного, коли керівники без відома та згоди особи позбавляють її зарплати чи посади.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Якщо роботодавець порушив права громадянина Україна та звільнив його на підставі мобілізації, потрібно звернутися до Держслужби з питань праці. Саме її територіальні органи забезпечують контроль за дотриманням законодавства.

Нагадаємо, ми писали, що повістка телефоном: суд виправдав українця, який не з'явився до військкомату.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям пропонують "бабусь в оренду", щоб відкосити від мобілізації: "Годувати 3 рази на день".

Також "Знай.ua" інформував, що компанії можуть "забронювати" українців, щоби їх не забрали на війну