Це народне свято відзначають щороку в той самий день, а називають його Герасимом Граківником.

Так вийшло, що цього дня у православному календарі згадують одразу двох Герасимів – Йорданського та Вологодського. Але також у дня була інша назва - Кікімора. А граківником його назвали, бо граки повертаються з теплих країн у цей час.

За повір'ям, зазначеним вище, люди намагаються гідно зустріти перших вісників весни. Тому їм часто споруджують годівниці та розсипають корм. Ще дуже стежать за їх поведінкою. Адже якщо граки сіли у старі гнізда, то за три тижні вже розпочинатимуть посів. Адже тоді точно весь сніг зійде дуже швидко. Але якщо граки швидко відлітають з гнізд, то ще довго царювати холоду і досить сильному.

Свята 17 березня, фото: pixabay
Свята 17 березня, фото: pixabay

Є один цікавий обряд – обов'язково виганяли Кікімору цього дня. Тому й називали його так. Вважалося, що ця погань б'є посуд, обскубує свійську птицю, кидається овочами і намагається постійно наробити якихось пакостей. Особливо вона любить знущатися з пряжі: плутати нитки, підпалювати їх, замусолювати, шкодити роботі майстринь. Останнє вони могли зробити лише в тому випадку, якщо дівчина після роботи забувала перехрестити себе та рукоділля. Хоча іноді Кікімора може помити посуд або заколисувати малюків уночі. Але вона не любить чоловіків, тому може принести багато горя.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Є кілька способів від неї захиститись. Можна використовувати камінь курячий бог, а можна просто викинути все старе та зношене взуття, в якому обожнює жити кікімора. До речі, можна просто попросити Домового допомогти вам у цьому вигнанні.

Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко
Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко

Що не можна робити

Більшість прикмет будуть пов'язані із взуттям. Просто раніше вірили, що в ній може сховатись Кікімора, яка приносить нещастя. Тому обов'язково потрібно викинути старе взуття, то викиньте і злих духів. Але нову не можна поки що одягати. Інакше отримайте у покарання головний біль. Тому не сильно ношене взуття – ваш варіант.

Не плануйте похід до стоматолога, ваше здоров'я тільки погіршиться, не робіть великих покупок, тому що вони принесуть вам лише клопіт. Також нікуди не їздите, тому що подорож принесе вам одні розчарування і не буде дуже приємною. Також заборонено слухати гуркіт грому, тому що це принесе вам біди. Закривайте вуха.

Свята 17 березня, фото: pixabay
Свята 17 березня, фото: pixabay

Не залишайте брудними половички та килимки. Якщо в них застрягли прикрощі, то ви занесете їх у будинок. Тому проведіть генеральне прибирання та витрусіть їх. Тоді приберете всі неприємності з дому.

Не можна сильно сміятися, тому що в цей період такі звуки приманюють погань і вона починає бідувати. Але й не сумуйте, щоб туга не залізла в душу і не мучила ваше серце. Якщо ви закохані – не зізнавайтеся сьогодні у своїх почуттях. Ви не знайдете відповіді на них. Також не підвищуйте голос на котів, не бийте їх, не ганяйте. Інакше на вас чекають сильні сімейні проблеми.

Котик, фото: Знай.ua
Котик, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що часу лишилося до 1 травня: за що українських біженців на Батьківщині оштрафують.

Раніше ми повідомляли, що українським сім'ям виплатять допомогу у 1000 доларів: як отримати.