Вчені розробили матеріал міцніший за зубну емаль, яка є самою міцною у людському організмі.

Журнал Science повідомляє, що вченим Ноттінгемського університету вдалося розробити штучну емаль, яка ще міцніша і довговічніша за справжню. Найтвердіша тканина в людському тілі досить міцна, щоб протистояти вм’ятинам, і водночас досить еластична, щоб не тріснути протягом десятиліть розбивання щелеп.

Зуби. Фото: Youtube
Зуби. Фото: Youtube

Раніше дослідники, які намагалися побудувати штучні емалі, намагалися досягти цих різних рівнів організації. Вони використовували пептиди — короткі ланцюжки амінокислот, подібні до тих, які клітини використовують для побудови білків, — щоб керувати утворенням кристалічних дротів. Але вони не змогли скомпонувати дроти в складні структури, необхідні для еластичності та твердості емалі.

Команда створила матеріал із гідроксіапатиту - того ж мінералу, з якого складається справжня емаль. Потім нитки обробили м'яким покриттям на основі металу. Саме воно і стало секретним інгредієнтом, який зробив штучну емаль такою пружною.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Коли штучну емаль порівняли з натуральною зубною, створена в лабораторії версія перевершила свій натуральний аналог у шести різних характеристиках, включаючи еластичність та здатність поглинати вібрації.

Новий матеріал не готовий до використання в стоматологічних кабінетах. Дослідники не перевіряли, наскільки добре він зв'язується із натуральною емаллю, що має вирішальне значення для відновлення зубів.

Нагадаємо, ми писали, що Wi-Fi "тормозити" більше не буде: 6 простих, але дієвих способів покращити швидкість домашнього інтернету.

Як повідомляв "Знай.ua" три нескладних способи: українцям показали, як пришвидшити роботу смартфона на Android.

Також "Знай.ua" інформував, важливі правила зарядки смартфона, щоб не "вбити" батарею: багато хто їх не знає.