Українцям, які під час війни втратили роботу та перебувають на обліку у центрі зайнятості, в уряді вирішили допомогти освоїти нові професії.

Держава пропонує 25 000 грн на кожного безробітного, який бажає пройти навчання. У разі, якщо громадяни після підвищення кваліфікації не влаштуються на роботу, вони повинні будуть повернути всі гроші, витрачені на їх освіту, назад державі. Про це йдеться у Постанові Кабміну.

Безробіття. Фото: скрін youtube
Безробіття. Фото: скрін youtube

Таким чином, безробітні можуть отримати ваучери у центрі зайнятості на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації та навчання. Раніше кошти на перекваліфікацію були доступні лише ветеранам війни. Термін навчання становитиме до 10 місяців.

Припинення або завершення навчання безробітним без поважних причин або відмови їм працювати за набутою професією протягом 30 календарних днів після припинення несе за собою відповідальність. Така людина змушена буде відшкодувати центру зайнятості, який уклав з ним договір про професійне навчання, суму витрат на професійне навчання.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Виплати. Фото: скрін youtube
Виплати. Фото: скрін youtube

Якщо безробітний успішно проходить курси, йому потім дається 15 днів на пошук роботи за новою професією. Якщо він у цей термін не вкладеться, то 25 000 грн доведеться повернути до державного бюджету.

Якщо безробітний проходить навчання, щоб потім зайнятися бізнесом, то протягом 30 календарних днів після здобуття освіти він має відкрити ФОП або зареєструватися як юридична особа, щоб не повертати гроші.

Нагадаємо, ми писали, що українцям у 2023 році підвищать зарплату, буде три етапи: не хнюпте носа, за вас уже все "вирішили".

Як повідомляв "Знай.ua" українські сім'ї можуть отримати 7000 гривень допомоги: як оформити виплати, не встаючи з дивана.

Також "Знай.ua" інформував, звільнена голова податкової зі списком бажань Оксана Датій хоче поновитися через суд.