Образ Дарії символізує вірність та чистоту людських відносин.

Нагадаємо нашим читачам непросту історію святої мучениці.

Наприкінці третього століття в Римській імперії здійснювалися гоніння всіх християн, які відмовлялися зректися своєї віри і звернутися до язичницьких богів. Одним із таких був Хісанф. Молодий чоловік був родом із язичницької родини, встиг здобути хорошу освіту. Юнак любив читати, серед іншої літератури йому траплялися книги, у яких погани міркували про християнство. Однобокі судження не влаштовували Хісанфа, тому він прочитав книги Нового Завіту. Писання настільки вразили його, що він сам захотів поспілкуватися з кимось із християн. Юнакові вдалося знайти пресвітера Карпофора, що було не так просто, оскільки він ховався від гонінь.

Дарія та Хрісанф, UkrMedia

Через деякий час пресвитер охрестив юнака, після чого другий почав відкрито проповідувати Євангеліє. Батька-язичника не влаштовував такий стан речей, тому він усіляко намагався перешкодити інаковір'ю сина. Для цього чоловік одружив свого сина на красуні-язичниці Дарії, жриці Афіни Паллади. Цікаво, що Хрісанфу вдалося звернути свою дружину до християнства, після чого молоді вирішили вести незаймане життя. Коли батько Хісанфа помер, вони навіть оселилися у окремих будинках. Юнак влаштовував проповіді і збирав у своїй оселі юнаків, які вірують у Христа, а дівчина — благочестивих жінок.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Однак не всім до душі була інаковірність Хрісанфа і Дарії, до того ж через їхні проповіді багато хто теж почав сповідувати християнство. Тому небайдужі городяни донесли про це єпарху Келеріпу, який розпорядився віддати Святого Хрісанфа на муки трибуну Клавдію.

Катування не зламали хлопця і навіть не змогли нашкодити йому, оскільки він був під захистом Божим. Трибун Клавдій уразився цьому і повірив у Христа разом зі своєю сім'єю та воїнами. Всі вони хрестилися, а коли про це дізнався імператор Нумеріан, то звелів усіх страчувати, Хрісанфа кинути в смердю яму, а Дарію відправити в блудилище.

Свята великомучениця Дарія, Intermarium

Але знову Господь виявив свій захист святим мученикам. Засяяло світло, і яма з нечистотами наповнилася пахощами. До кімнати ж до дівчини Бог послав лева. І коли в двері увійшов чоловік, який мав намір знечестити дівчину, лев на нього накинувся. Однак Дарія наказала пощадити чоловіка, а сама почала розповідати йому про Христа. Так Свята говорила з кожним, хто входив до її кімнати, і невдовзі по місту почали поширюватися чутки про неймовірну дівчину, яку охороняє лев. Влада докучала ці чутки, там вирішила діяти жорстко, тому негайно було віддано розпорядження спалити будинок разом із левом і дівчиною всередині. Коли лев почув запах диму, він злякався і заревів. Дівчині стало шкода тварина, тому вона його вивела на вулицю, де її відразу схопила варта. Леву вдалося втекти.

Після цього мученики були віддані в руки катів, і після страшних тортур Хрісанфа та Дарію живцем закопали в землю. Християни масово збиралися в печері, що була неподалік місця страти мучеників. Там велися богослужіння та причастя. А коли про це стало відомо, то язичницька влада розпорядилася засипати печеру з прихильниками Христа, які перебувають усередині.

Ісус Христос на хресті, фото: cnl.news
Ісус Христос на хресті, фото: cnl.news

Молитва до св. Мучениці Дарії

Свята мучениця Дарія! Господь Бог благоволив тебе стати святою, оскільки ти виявила велику любов до святої Церкви і самого Господа Ісуса Христа, за що й переслідувалася ворогами і зазнала мук і страждань. Дай нам можливість, у твоїх молитвах до Господа, наслідувати тобі в смиренні та любові та послуху до віри Христової. Амінь.

Нагадаємо про Благовіщення у 2023 році: які послаблення у Великому посту, історія та традиції свята.

Раніше ми повідомляли про важливі правила Великого посту: як підготувати тіло та душу до Великодня у 2023 році.