До фахівців з пенсійного права звернулася одеситка, яка довгий час жила в Україні, але після роботи у рф продовжувала отримувати російську пенсію. Від початку широкомасштабної війни, жінка скаржиться, що перестала отримувати кошти та не має на що проживати, адже пенсію заблокували.

Редакція "На пенсії" взялася розібратися у питанні, яке задала жінка з Одеси. Вона зазначає, що проживає сама і не знає, як їй далі бути.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Я народилася і проживаю в Одесі. Але у 60-ті роки навчалася і працювала в Тирасполі, а потім у 80-ті – в селищі Діксон Красноярського краю. Маю 32 роки стажу. Свого часу, в силу життєвих обставин, я оформила російську пенсію, але потім повернулася жити до України. В лютому 2022 року російську пенсію заблокували. Я живу сама і не знаю, на що мені жити. Що можна зробити? - написала пенсіонерка.

Торік спочатку росія, а потім і Україна вийшли з "Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення" від 13 березня 1992 року. Це в деяких випадках дійсно може ускладнити життя громадянам обох держав.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Пенсіонерка за комп'ютером. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка за комп'ютером. Фото: скрін youtube

Але Закон "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" залишається незмінним.

Якщо ви проживаєте на території України, то маєте повне право звернутися по оформлення пенсії за українським законодавством. У будь-якому разі ви можете претендувати хоча б на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію. Така допомога оформлюється не раніше 65 років, а, за нашими припущеннями, ви цього віку вже давно досягли.

За зазначеною вище Угодою пенсія раніше призначалася і виплачувалася за законодавством тієї країни, де людина проживала. Тому дивно, що ви проживали в Україні та продовжували отримувати російську пенсію.

Виключення могло бути лише в тому випадку, якщо мова йде про пенсію за роботу в районах Крайньої Півночі. Росія дійсно компенсувала деяким українцям частину пенсії за роботу в районах Крайньої Півночі. Але після 24 лютого 2022 року пересилання таких пенсій в Україну стало неможливим. - зазначили фахівці з пенсійного права.

Нагадаємо, ми писали, що, коли в Україні пройде новий етап підвищення тарифів.

Як повідомляв "Знай.ua" українці зможуть отримати одноразову допомогу від держави: хто може претендувати.

Також "Знай.ua" інформував, Україні прогнозують зниження цін на цибулю: чекати залишилося недовго.