Постанова Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2023 р. № 318 внесла зміни до Положення про ТЦК та СП і збільшила їх повноваження щодо вручення повісток.

«До абзацу одинадцятого пункту 9 до завдань ТЦК та СП додано «здійснення заходів оповіщення… під час особливого періоду (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку)».

Воїн ЗСУ. Фото: скрін youtube
Воїн ЗСУ. Фото: скрін youtube

Коментар стосовно цього нововведення надав Начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ майор Володимир Фітьо.

Зараз, відповідно до цих змін, незалежно від того, де людина перебуває на військовому обліку, оповіщення буде здійснено, і вона має з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який вказаний у повістці, — повідомив Володимир Фітьо. — Повістка передбачає, що в ТЦК та СП будуть уточнені облікові дані особи, її сімейний стан, рівень освіти, місце роботи, чи є підстави для отримання відстрочки та проходження медичної комісії. Майор Володимир Фітьо повідомив що такі зміни до Положення сприятимуть упорядкуванню військового обліку та якісному функціонуванню Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних.

Однак аналізуючи зміни виникають суперечки щодо законності вписування даних людини у повістку в громадських місцях, так сказати «на колінках», та чи законно взагалі вимагати документи для перевірки та внесення особистих даних до повістки.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура
Показати ще

Військовий юрист Ігор Сєрков вважає що вписувати прізвище та ім’я військовозобов’язаного в повістку, зустрівши його прямо на вулиці або в іншому громадському місці, законно лише в тому випадку, коли це робить начальник ТЦК та СП або посадова особа, що має право підпису й, власне, підписувала й скріпляла її мокрою печаткою.

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

"В іншому випадку працівники центру комплектування мали б тримати при собі певну кількість остаточно заповнених повісток на конкретних військовозобов’язаних і при зустрічі вручати їм цей документ під підпис", — каже юрист Ігор Сєрков.


А чи мають представники ТЦК та СП право перевіряти документи громадян?

Відповідь на це питання надає Міністерство юстиції на своєму

Нагадаємо раніше, ми писали українцям пояснили, чому навіть не варто йти до суду оскаржити повістку: за "ігнор" у в'язницю

Як повідомляв портал "Знай.ua", повідомлення від ТЦК про кримінальну відповідальність: адвокат пояснив, що це значить

Також "Знай.ua" писав, що в Україні пояснили, чи буде "повна мобілізація" для перемоги на війні: "Найближчим часом..."